Simbol Rio de Žaneira - evo šta simbolizuju raširene ruke Hrista Spasitelja

Simbol Rio de Žaneira – evo šta simbolizuju raširene ruke Hrista Spasitelja

Ideja da se na brdu Korkovado u Rio de Žaneiru napravi ogromna statua Isusa Spasitelja, prvi put je nastala sredinom 19. veka i to od strane sveštenika. Šta simbolizuju raširene ruke Hrista Spasitelja?

Foto: Shutterstock

Sveštenik je novac za izgradnju zatražio od princeze Izabele, ćerke cara Pedra II od Brazila. Međutim, ceo projekat je propao nakon što je ova južnoamerička država proglašena republikom 1889. godine.

Kako je rimokatolička nadbiskupija u Riju, nakon završetka Prvog svetskog rata bila zabrinuta za javni moral usled sve većeg porasta bezbožništva, odlučeno je da se postavi džinovska statua Isusa na brdu iznad grada kako bi se umanjili negativni uticaji - kako u državi, tako i u samoj prestonici Riju de Ženiru - u tom trenutku. 

Na njenom dizajnu i izgradnji su radili brojni umetnici, iako se najviše zasluga pripisuje lokalnom inženjeru Heitor da Silva Košti i Polu Landovskom iz Pariza. Za glavu Isusa bio zadužen rumunski skulptor Georgije Leonida, po kojoj je na kraju i ostao najviše upamćen. 

Prvi radovi su započeti 1922. godine i trajali su narednih devet godina, a za to vreme izgrađena je 38 metara visoka statua Isusa od armiranog betona čiji spoljni delovi su sačinjeni od jedne vrste krede koja joj pruža izdržljivost. 

Zbog kolosalne veličine, statua je pravljena iz delova i sastavljana na brdu Korkovado.

Iako je prema prvoj skici inženjera Heitora da Silva Košte, planirano da Isus u jednoj ruci drži krst, a globus u drugoj i da ona bude okrenuta ka zalazećem suncu, na kraju je ova ideja napuštena i rešeno je da statua bude u tada veoma popularnom art deko stilu i da budu raširene ruke Hrista Spasitelja kao simbol tople dobrodošlice i mira

Procene su da je njena izgradnja koštala oko 250.000 dolara, što bi u današnjem novcu iznosilo oko 3,4 miliona dolara. Danas predstavlja jednu od najvećih turističkih atrakcija Brazila, stoga ne čudi da je 7. jula 2007. godine u Lisabonu proglašena za jedno od 7 svetkih čuda novog sveta, piše nationalgeographic.rs.

Zatvoreno za komentare.