Simpatičan naziv - ulica zbog imena postala turistička atrakcija!

Simpatičan naziv – ulica zbog imena postala turistička atrakcija!

Zahvaljujući društvenim mrežama neke ranije uobičajene stvari na koje meštani nisu ni obraćali pažnju mogu za tren da postanu turističke atrakcije. Ova ulica u Engelskoj je zbog imena postala turistička atrakcija!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Farah in 🇬🇧, truly 🇲🇾 (@fromukhabaqmai)

Poput ružičastog zida u Los Anđelesu, koji nije bitan ni poseban ni po čemu osim po boji, a postao je omiljena lokacija za selfije. Ili autobuska linija 666 u Poljskoj, koja je dovela turiste u miran grad Hel.

Jedna takva “slučajna turistička atrakcija” nalazi se u londonskom okrugu Grinič. Naime, turisti tamo sve češće dolaze samo da bi se fotografisali pored naziva ulice: Put Ha-ha, ili na engleskom Ha-ha road, piše Putni kofer.

Ha-ha Road je definitivno jedno od najsmešnijih imena i redovno se pojavljuje na listama maštovitih imena puteva širom sveta. Istovremeno, jedan je od onih za koje nema sumnje u poreklo imena.

Naime, iako danas svakako izaziva mnogo osmeha, ime nema apsolutno nikakve veze sa smehom i zabavom. Ha-ha je zapravo potopljeni jarak koji služi kao oznaka granice imovine, za razliku od visokog zida koji ograničava pogled.

Postoje, naravno, priče zašto je jarak dobio ime baš “ha-ha“. Neki misle da je to uzvik iznenađenja neopreznih šetača kada se iznenada nađu u jarku, dok drugi tvrde da je jarak nazvan po reakciji prolaznika kada vide šetače kako padaju u jarak.

Ono što se pouzdano zna jeste da je ovu vrstu šanca, ha-ha rov, projektovao Čarls Bridžmen, dizajner bašte iz 18. veka, kao međuvlasništvo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jeric Yuen (@coderunnerguy)

Prvo su postavljeni u baštama Kensingtonske palate, gde ga je angažovala kraljica Karolina, supruga Džordža II. Kasnije je ha-ha korišćen u brojnim baštama i postao standardna granica širom Engleske.

Grinič je južni okrug Londona, najpoznatiji po svojoj pomorskoj istoriji i kao mesto gde je nazvan glavni meridijan. U Griniču se nalazi Kraljičina kuća iz 17. veka, bivša kraljevska rezidencija koju je nekada koristila kraljevska porodica.

Tu je i Kraljevska pomorska škola, remek-delo ser Kristofera Rena, izgrađena u baroknom stilu sa kupolom kao centrom celog kompleksa.

Ovaj kvart ponosi se i Grinič parkom iz 17. veka, koji se prostire na 700 kvadratnih metara nekadašnjih lovišta palate. U njemu se nalazi Kraljevska opservatorija iz 1675. godine, kroz koju prolazi grinički meridijan.

U naselju dominira džordžijanska i viktorijanska arhitektura, a jedna od atrakcija je pijaca koja datira iz 14. veka, okružena zgradama iz 17. veka.

Zatvoreno za komentare.