Doktor heroj spasio život čoveku - snimak oduševio svet!

Doktor heroj spasio život čoveku – snimak oduševio svet!

Video doktora koji oživljava pacijenta koji je doživeo srčani udar i samo klonuo u stolici postao je viralan na svim mrežama.

Foto: Shutterstock

Osim što je muškarcu spašen život, dobra vest je i da je snimak kod većine podstakao želju da nauče tehniku reanimacije jer ovakvi slučajevi mogu da se dese svakom i bilo kada.

Jedini način da pomognete osobi kojoj se desio iznenadni zastoj srca i spasite joj život, jeste da primenite tehniku oživljavanja ili kardiopulmonalnu reanimaciju.

Incident o kom se priča i čiji snimak kruži netom dogodio u klinici u Kolhapuru u Maharaštri. Na videu se vidi kako je doktor spasio život čoveku koji sedi u kancelariji.

Odjednom je počeo da trlja ruke i kolena i da udara po stolu pre nego što se onesvestio u stolici. Dr Ardžun Adnaik, renomirani kardiolog, odmah je dotrčao do njega i počeo da ga “udara” u grudi najmanje 10-12 sekundi.

Pacijent se oporavio za nekoliko minuta i čak je počeo da priča, piše CdM.

Lekari ističu da je u situacijama iznenadnog srčanog zastoja ili infarkta, ključno da se primeni reanimacija kako bi se sprečila dalje oštećenje organa i opasna stanja poput kome, pa čak i smrti.

Reanimaciji se obično pristupa kada osoba prestane da diše, a počinje disanjem usta na usta i masažom grudnog koša kako bi se krv pumpala u mozak. Funkcioniše na principu 25 pritisaka na grudi, pa dva udisaja na usta, prenosi Mondo.

Zatvoreno za komentare.