Prelepo jezero u Srbiji je savršeno mesto za vaš odmor!

Prelepo jezero u Srbiji je savršeno mesto za vaš odmor!

Za one koji su na letovanju bili početkom sezone deluje kao da na odmoru nikad nisu ni bili. Zbog toga je potrebno neko osvežavajuće mesto, koje je blizu, a na kojem je moguće odmoriti se na koji dan. Jedno od idealnih mesta za tako nešto je Srebrno jezero.

Foto: Shutterstock

Od Beograda je udaljeno svega 110 kilometara, a od Novog Sada i Niša je dalje za 80 tj. 120 kilometara. Jezero se nalazi u blizini Velikog Gradišta, u istočnom delu Srbije.

Srebrno jezero je veštačko jezero, nastalo 1971. godine pregrađivanjem dunavskog rukavca, pa sada ima površinu 4 kilometra kvadratna, dužinu 14 kilometara, širinu 300, a prosečnu dubinz 8 metara.

Zbog svoje bistre vode i prirodne filtracije, bogato je raznim vrstama slatkovodnih riba i predstavlja pravi raj za ljubitelje ribolova, ali i za sve one koji žele da pobegnu na kratko iz grada, uživaju u prirodi i svemu što ovo mesto nudi.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Mex (@le_ingenue_mex) дана

Zalazak sunca je nešto sto nikako ne smete propustiti dok ste ovde! U kasnim popodnevnim časovima, voda zbog bezbroj iskrica po svojoj površini dobija biserni odsjaj i tada shvatite po čemu je ovo jezero ustvari dobilo ime.

Centar svih dešavanja na Srebrnom jezeru je šetalište. Ovde se nalazi mnoštvo kafića, restorana, prodavnica, suvenirnica i svega što je posetiocima potrebno.

Srebrno jezero ima uređenu plažu koja je podeljena na dva dela. Jedan deo je slobodan za posetioce, dovoljno je samo staviti peškir, a drugi deo pripada kafiću, pa je potrebno poručiti piće, iznajmiti ležaljku i suncobran. Srećom, cene su mnogo povoljnije nego što smo navikli na moru kada iznajmljujemo ležaljke i suncobran.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Nemanja Rankic (@nemanja_r_001) дана

Postoji mogućnost da umesto na šljunkovitoj plaži prošetate malo dalje, pa da na pokošenoj travi potražite prirodni hlad ispod drveta i da nakon toga uživate ceo dan kraj jezera.

Na Srebrnom jezeru možete da igrate odbojku na pesku, košarku, vozite pedalinu ili bicikl, a za najmljađe postoji igraonica na otvorenom gde mogu da pronađu društvo.

U blizini se nalazi i akva park sa dva tobogana, bazenima različitih dubina od kojih je jedan dečiji, a vikendima se često u kafićima organizuju žurke, tačnije svirke, tako da ni noći nisu dosadne onima koji planiraju da ostanu nekoliko dana.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Milena Lazarević (@milenal2209) дана

Smeštaj u kojem možete da prespavate je raznolik. Postoji auto-park za one koji često putuju, ali postoje i luksuzni hoteli sa spa centom. Možete da iznajmite i apartman u nekoj od privatnih vila ili vikendicu sa druge strane jezera.

Kada dođete na Srebrno jezero, ne bi trebalo da propustite priliku da krstarite Dunavom i da obiđete Golubac i Golubačku tvrđavu, Ramsku tvrđavu i Zlatni Pek, ušće reke Pek u Dunav.

Zanimljivo je i rečno ostrvo Moldova koje pripada Rumuniji, na kojem je pronađeno 72 vrste ptica. Ako dođete do Srebrnog jezera, možete produžiti i do Nacionalnog parka Đerdap da obiđete neolitsku naseobinu Lepenski vir, ili Viminacijum koji se nalazi relativno blizu.

Foto: Shutterstock

Za one koji vole da obilaze verske znamenitosti tu su manastiri iz 14. veka Tumani i Nimnik. Nimnik je ženski manastir, a Tumani je manastir za koji se vezuje predanje da ga je gradio Miloš Obilić, pre nego što je krenuo na Kosovo.