Studentkinja izumela "plavu kutiju" za rano otkrivanje raka dojke

Studentkinja izumela „plavu kutiju“ za rano otkrivanje raka dojke

Dobitnica ovogodišnje nagrade James Dyson, 23-trogodišnja Španjolka Džudit Hiro Benet, izumela je Plavu kutiju (The Blue Box), aparat za kućnu upotrebu za rano otkrivanje karcinoma dojke.

 Foto: YouTube/printscreen

Plava kutija je laka za upotrebu i što je još bitnije, žene je mogu koristiti kod kuće. Uređaj koristi uzorak urina, iz kojeg algoritam može da detektuje rak dojke u početnom stadijumu.

“Otkrila sam da postoje psi koji mogu da upozore na loše zdravstveno stanje čoveka. Ako pas laje – on zna da je čovek bolestan. A psi nikada ne greše, priroda je neverovatna. Pomislila sam – ako to može pas, zašto ne bi mogao i moj mikroprocesor? Postoje senzori koji detektuju određena biohemijska jedinjenja u urinu i oni daju signal. Međutim, taj signal je toliko slab pa ljudi ne mogu sami da ga otkriju, i potrebna nam je veštačka inteligencija koja će nam pomoći“, rekla je ova mlada inženjerka.

Ideju da stvori uređaj za ranu detekciju raka dojke dobila je kada je njena majka vodila bitku sa ovom bolešću.

Čak 40 odsto žena ne odlazi na redovne skrininge, što u 1 od 3 slučaja rezultira kasnim otkrivanjem karcinoma dojke. Neretko su ovi pregledi i skupi, a Džudit se nada da će svojim izumom skrining učiniti dostupnijim i jeftinijim ženama širom sveta.

Španska inženjerka provešće narednih nekoliko godina radeći na završnoj fazi izrade prototipa i softvera za analitiku podataka na Univerzitetu Irvin u Kaliforniji, pripremajući se za istraživanja na ljudima i klinička ispitivanja.

Kada sva ispitivanja budu gotova, Plava kutija će se naći u prodaji za 60 dolara, kako bi bio dostupan svima.