Izabrane su najbolje fotografije prirode za 2019. godinu

Izabrane su najbolje fotografije prirode za 2019. godinu

Svetska meteorološka organizacija proglasila je najbolje fotografije prirode koje će se naći u njenom kalendaru za 2020. godinu, kojim će proslaviti svoju 70. godišnjicu postojanja.

Foto: Facebook

Nakon javnog glasanja među 75 takmičara koji su ušli u uži izbor, žiri SMO sastavljen od meteorologa i fotografa izabrao je 14 slika za štampani kalendar (jedna mesečno, plus naslovne strane).

Konačni izbor bio je zasnovan na glasovima, vrednosti fotografije, meteorološkog interesa i relevantnosti u odnosu na temu Svetskog dana meteorologije 2020. – klima i voda.

Žiri je takođe uzeo u obzir geografski i regionalni balans u skladu sa statutom SMO kao organizacije Ujedinjenih nacija. Kako je navedeno na “Fejsbuk” stranici SMO, finalni izbor je bio veoma težak zbog impresivnog kvaliteta mnogih od 1.100 fotografa koji su podneli svoje radove.

Na kalendaru će se naći fotografije sa Antarktika, Australije, Brazila, Kanade, Hrvatske, Estonije, Francuske, Novog Zelanda, Norveške, Južne Koreje, Južne Afrike i Trinidada i Tobaga.

Zanimljivo je da će se u kalendaru SMO za 2020. naći čak tri fotografije hrvatskih autora. Jedna od njih je “Prohujalo s burom” Aleksandra Gospića, koja je načinjena u Ražancu. Druga dobitna slika su “Dve duge” Miroslava Novaka, fotografisane u Pribislavecu u Međimurju.

Ovo je jedno od najvećih priznanja Hrvatskoj od SMO, nakon što su četvorica hrvatskih fotografa našla svoje mesto u kalendaru agencije za 2018.

Svetska meteorološka organizacija je specijalizovana agencija UN za meteorologiju, hidrologiju i srodne geofizičke nauke. Ima 189 članica i osnovana je 1950, sa sedištem u Ženevi.

"Odraz duge na jezeru Mateson" autora Martina Mahera, Novi Zeland

"Stadijum" Jelene Uljankine na putu ka Antarktiku

"Dvostruki sjaj" Rajana Olingera, Južna Afrika

"Zlatni tok" Stivena Sugrima, Kanada

"Apokaliptični oblak" Bernarda Šokea, Francuska

"Prohujalo s burom" Aleksandra Gospića, Ražanac

"Dve duge" Miroslava Novaka, Hrvatska

"Lentikularni oblaci u zalazak sunca" Danijela Palčića, Hrvatska

"Reka koja diše" Kaira Kicaka, Estonija

"Pacifički udar" Vila Idsa, Australija

"Hladni izlazak sunca" Vilijama Gomesa, Brazil

"Ledenice na jezeru Dečeong" Seoka Heona Juna, Južna Koreja

"Prstenovi polarnog svetla" Rubena Vejtjensa, Norveška

"Kad zalazak sunca odagna vaše brige" Kalene Daramnat, Trinidad i Tobago

Ostavi komentar