Tim naučnika napravio alkoholno piće u Černobilju!

Tim naučnika napravio alkoholno piće u Černobilju!

"Atomik votka" je novo alkoholno piće koje su napravili naučnici u černobiljskoj zoni isključenja. Ovo alkoholno piće napravljeno je od vode i žitarica iz černobiljske zone isključenja i predstavlja prvi proizvod namenjen za konzumiranje iz te oblasti nakon ekološke katastrofe koju je izazvala eksplozija reaktora u nuklearnoj elektrani 1986. godine.

Foto: YouTube/printscreen

Na izradi ovog proizvoda učestvovao je tim naučnika koji je proučavao zemljište godinama nakon nuklearne katastrofe, piše britanski BBC.

"Naša ideja je bila da iskoristimo te žitarice i napravimo votku", poručili su naučnici, te dodali da ona nije "radioaktvinija od bilo koje druge votke".

"Svaki hemičar će vam reći da kada destilujete nešto, sve nečistoće ostaju u otpadu", rekao je profesor Smit sa Univerziteta u Portsmutu.

Foto: Shutterstock

Kako je dodao, cilj proizvodnje nije isključivo profit, već i ekonomsko oživljavanje oblasti oko Černobilja, te da će deo zarade biti preusmeren na unapređenje prozvodnje ovog alkoholnog pića.

Smatra i da je posle 30 godina za ovu oblast veoma važan ekonomski razvoj, a ne radioaktivnost.

Kakvog je ukusa ovo piće?

Jedan barmen u Sohou je probao ovo piće i rekao da ono sadrži voćne note, ali da još "možete da osetite raž", prenosi N1.

Foto: Instagram

Na pitanje novinara kakve bi koktele pravio od ove votke, odgovorio je: "Definitivno klasičan martini, ali bih je svakako mešao i sa šampanjcem".

Za sada je flaširana samo jedna boca ovog pića, međutim, profesor Smit se nada će se broj flaša uvećati na više od 500 do kraja godine i da će one biti prodavane turistima koji posećuju Ćernobilj.