Ova zemlja juri turiste sa ponudama za letovanje

Obaraju cene smeštaja u hotelima i promovišu ponudu na ključnim tržištima poput Rusije.

Foto: Shutterstock

Turizam, na koji otpada oko pet procenata BDP-a Šri Lanke, potopljen je nakon islamističkih napada bombama 21. aprila u luksuznim hotelima i crkvama, kada je poginulo 250 ljudi, uključujući i 40 stranaca, prenosi Rojters.

Engleska, Indija i Sjedinjene Države su među zemljama koje su izdale upozorenja u vezi sa putovanjem u Šri Lanku, ostrvo nedirnutih plaža, drevnih budističkih manastira i zelenih brda koju je Lonli planet selektovao kao top destinaciju u 2019. godini.

Ta upozorenja dovela su do poplave otkazivanja rezervacija i pad bukinga.

Kako bi privukla turiste nazad, Šri Lanka je domaćin međunarodnim sportskim događajima i suspendovala je pravilo o minimalnoj ceni hotelskog smeštaja.

Foto: Shutterstock

Državna avio-kompanija Šrilankan erlajns nudi posebne pogodnosti i zajedno sa vladom radi na promociji turizma u inostranstvu.

Hoteli daju neviđene popuste, dok agencije nude besplatan prevoz od aerodroma. Tako, na primer, Lavanga rizort na jugu ostrva nudi sobe po 35 dolara umesto uobičajenih 75 – sa uračunatim doručkom.

- Ponudili smo najniže moguće cene - kaže direktorka Lavange Aniša Fridman.

Međutim, popunjenost kapaciteta je samo 10 odsto u poređenju sa 30 odsto u istom periodu lane.

Ipak nekim turistima je ovo prilika da jeftino dođu do putovanja iz snova.

 Foto: Shutterstock

- Rezervisao sam šest noćenja u hotelu za 200 dolara, sa uključenim ajurvedskim tretmanom - kaže 52-godišnji Leif Olson iz Švedske.

Podaci pokazuju da ga sve više putnika sledi. Trenutno je dnevni prosek 1.400 do 1.500 stranih posetilaca u Šri Lanki, što je povećanje od hiljadu turista u odnosu na period neposredno nakon bombaških napada.

Pročitaj još