U ovo idilično selo ne možete ući ako niste na listi čekanja

U ovo idilično selo ne možete ući ako niste na listi čekanja

Solidarnost je ono što meštanima ovog mesta pomaže da iz godine u godinu prevaziđu oštre zime.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Japan Travel Blog ✈️🇯🇵 (@sugoiijapan)

Širakava, selo smešteno u japanskim Alpima popularno je širom sveta zbog idilične atmosfere koju stvaraju karakteristične kuće s kosim krovovima.

Ušuškano između visokih planina i gustih šuma, osim po lepoj prirodi, karakteristično je zbog tradicionalnih kuća.

Nazivaju se gaso-zukuri, a prepoznatljive su po slamnatim krovovima koje podsećaju na ruke sklopljene u molitvi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by travelspoc (@travelspoc)

Svakih dvadeset godina potrebno je zameniti slamu na krovovima pa nije neuobičajeno videti Japance kako imaju pune ruke posla kako bi kuće izdržale hladne zime sa puno padavina.

Početkom devedesetih ovo bajkovito selo UNESCO je upisao na listu svetske baštine zbog čega je naglo porastao broj turista. Mala ruralna zajednica sa 1.600 stanovnika godišnje ugosti 2,15 miliona turista iz svih krajeva sveta.

Međutim 2019. vlasti su odlučile da ograniče posete uvođenjem lista čekanja za turiste, a naredne godine Širakava je ponovno probudila zanimanje kada se našla na listi najodrživijih destinacija na svetu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 🌹sightseeing 🌎🌍🌏 (@figenplk)

Osim života u skladu sa prirodom i izbegavanja masovnog turizma posebno su  pohvaljene stroge mere zaštite od požara u japanskom selu.

Kako su drvene kuće sa slamnatim krovovima osetljive na vatru stanovnici rutinski obilaze selo nekoliko puta dnevno kako bi se osigurali od požara.

Kada je 2019. izbio požar u jednoj od kuća svi meštani su požurili u pomoć vatrogascima kako bi odbranili selo od vatre. Osim toga, u selu je zabranjeno pušenje kako bi se sprečile nezgode.

Od početka 2021. godine, opštinske vlasti preduzimaju stroge mere kako bi zaštitile meštane od pandemije pa se turistima pre poseta preporučuje upoznavane sa zabranama i pravilima.

Zatvoreno za komentare.