Ugledni britanski magazin (ne)zna ko je Nikola Tesla?!

Ugledni britanski magazin (ne)zna ko je Nikola Tesla?!

I dok danima vlada polemika između Srba i Hrvata, a to nije prvi put da je ova rasprava otvorena, "čiji" je Nikola Tesla, Biznis insajder je ovog inovatora "prekstio".

Foto: IMDb

Naime, pre nekoliko dana na posralu Biznis insajdera osvanula je vest da su Tesla automobili dobili ime, ni manje ni više, nego po "sibirskom inovatoru Nikoli Tesli".

U tekstu koji se bavi time kako su nastala imena pojedinih automobila, napominje se da su Tesla automobili svoje ime dobili, zapravo po sibirsko-američkom inženjeru Nikoli Tesli.

Čitaoci su primetili ovu neverovatnu grešku, a u tekstu je greška ispravljena, te se nakon ispravke navodi da je reč o "srpskom inovatoru".

Ne tako davno delovalo je da je i tu moguće naći dogovor, a to je da je Nikola Tesla, naš.

Rodnu kuću Nikole Tesle u Smiljanu godišnje poseti više desetina hiljada ljudi. U selo pokraj Gospića privlači ih naučnikova genijalnost, dok im je njegova nacionalnost apsolutno nevažna, prenosi N1.

"Mislim da je bio Hrvat. Nije Hrvat? Za mene Tesla pripada čovečanstvu, a ne određenoj državi", kaže jedan posetilac.

Teslina nacionalna pripadnost, po svemu sudeći, goruća je tema samo među balkanskim narodima, koji se svojski trude da dokažu da je genijalni pronalazač upravo njihove gore list. Tako danas, na primer, u fotelji gradonačelnika Gospića sedi ultranacionalista koji smatra da je njegov najpoznatiji sugrađanin Hrvat pravoslavne veroispovesti, i nikako drugačije.

"Mene čudi to srpsko ludilo svakih 10-15 godina i te pretenzije prema Hrvatima, Hrvatskoj i hrvatskim naučnicima i hrvatskim velikanima. Ako nemaju svojih, a niko im nije kriv, pa ni Hrvatska, neka ih stvore", kaže gradonačelnik Gospića Karlo Starčević.

U takvoj atmosferi ni ne čudi što je odluka zapadnih komšija da Hrvatsku na Svetskoj izložbi u Dubaiju predstave Teslinim likom i delom izazvala diplomatsku buru.

Srpski ministar kulture tu ideju žestoko je osudio, rekavši kako je po sredi falsifikovanje istorije, nakon čega je usledila uobičajena razmena oštrih saopštenja.