Usvojite neke njihove navike i vidte promenu - evo zašto Skandinavci važe za najsrećnije narode

Usvojite neke njihove navike i vidte promenu – evo zašto Skandinavci važe za najsrećnije narode

Na vrhu liste najsrećnijih naroda na svetu nalaze se sve zemlje Skandinavije: Danska, Švedska i Norveška.

Foto: Shutterstock

Na vrhu liste se, prema poslednjim istraživanjima, našla Finska, koja se nalazi u njihovom neposrednom susedstvu.

Ovo može da natera čoveka da se zapita: “Šta je to što njih na severu čini tako srećnim?”

Priča o njihovom visokom standardu je već deo svakodnevnih šala, i sigurno ste prvo pomislili na novac kad ste postavili pomenuto pitanje.

Međutim, svi znamo da novac ne može čoveka da usreći i da mu donese one najvažnije stvari, poput prijatelja, ljubavi i zdravlja.

Tajna čovečije sreće je u samom čoveku. Zbog toga bi bilo dobro da preispitate svoje ponašanje i navike. Onda nema sumnje da je tajna skandinavske sreće u načinu na koji žive, iako su dani tamo kraći, a klima oštrija.

Skandinavci mogu da vam posluže kao dobar primer na koji možete da se ugledate.

1. Uživaju u fizičkoj aktivnosti

Narodi sa severa su ljubitelji zimskih sportova i fizičke aktivnosti, generalno.

Oni ne smišljaju izgovore da odlože vežbanje, a loše vreme nije nikakva prepreka za aktivnost. Mogli biste da se ugledate na njih.

2. Uživaju u obrocima

Šveđani koriste pojam “lagom”, koji se prvenstveno odnosi na porodične obroke, odnosno okupljanje bliskih ljudi za stolom.

Kad je jelo u pitanju, oni vole i cene umerenost, ali i prisutnost, pa porcije nisu premale, ni prevelike, a hrana se jede polako, da bi se osetio svaki zalogaj. Šveđani preferiraju i društvo za stolom, što odmah upućuje na smeh i zabavu.

3. Umereni su

Ukratko, sve što radite, treba da vam prija. Bilo da se radi o jelu, vežbanju ili radu, obavljajte to dokle god uživate.

4. Provode mnogo vremena u prirodi

Sve skandinavske zemlje su bogate prirodnim lepotama, šumama i jezerima. Skandinavci neretko koriste te prostore za šetnju i bavljenje sportom.

Ovakvo ponašanje je višestruko korisno za njihovo zdravlje.

Ukoliko niste u mogućnosti da boravite u prirodi, možete prirodu uneti u svoj dom. Nabavite sobno cveće, a zidove prefarbajte u zelenu boju. Zelenilo će vas opustiti i umanjiti stres, a podstiče i kreativnost.

5. Razvijaju životnu snagu

Skandinavci se uvek trude da dostojanstveno i mirno podnesu sve neprilike koje im život pruža. Shvataju da nemaju uticaj na sve životne okolnosti, i trude se da se ne potresaju previše.

Zatvoreno za komentare.