Svetski kuvari su u Singapuru u utorak odlučivali o najboljem restoranu na svetu, a ove godine laskavu je titulu dobio restoran "Mirazur" iz Mentona (Francuska) po izboru "The World’s 50 Best Restaurants" nagrada postoji već 18. godina, a ovo je prvi put da je francuski restoran osvojio prvo mesto.
View this post on Instagram
Vodi ga šef Mauro Kolagreko. Ove godine dobili su tri zvezdice i krenuli su u obnovu objekta koja uključuje proširenje vrtova povrća. Među najboljim jelima koja poslužuju su cvekla sa slanom koricom i kremom od kavijara, jaja iz kokošinjca s dimljenom jeguljom, lešnicima, dodatkom od krompira, mekim jajetom i belim tartufom.
View this post on Instagram
Posebna poslastica je hleb restorana u koji stavljaju đumbir, a poslužuju ga uz pesmu Pabla Nerude.
View this post on Instagram
Na drugom mestu je restoran "Noma" iz Kopanhagena koji je debitovao nakon ponovnog otvaranja kao novi restoran 2018. godine.
View this post on Instagram
Prema novim pravilima restorani koji su već poneli pobedničke pozicije ne mogu se više takmičiti, ali restoran "Noma" je izuzetak, jer je dobijao nagradu tri uzastopne godine od 2010. i opet 2014. godine, ali je u međuvremenu promenio lokaciju. Na trećem mestu je španski "Asador Etxbarri".
Za najboljueg šefa kuhinje proglašena je Daniela Soto - Ines iz "Kozma" u Njujorku. Njen je pak restoran osvojio 23. mesto, a iz SAD-a ih je na listi još pet.
"Ove godine smo oduševljeni što je prvo mesto osvojio "Mirazur", bilo je fantastično prisustvovati ovom uspehu. Ova godina je bila vrlo progresivna i za nagradu, budući da je pristiglo puno novih prijava iz svih delova sveta", kazao je direktor sadržaja za "The World's 50 Best Restaurants".