U restoranu “Serendipiti”, šef Frederik Šon-Kivert nanosi 23-karatnu jestivu zlatnu prašinu na vrh dok priprema Creme de la Creme Pommes Frites, najskuplji pomfrit na svetu, prema Ginisovoj knjizi rekorda, pozlaćeni pomfrit.
Foto:Shutterstock
Restoran “Serendipiti” već je oborio svetske rekorde po najskupljim pljeskavicama od 295 i sladoledima od 1.000 američkih dolara, pa je u skladu sa tim porcija pomfrita od 200 dolara logičan sled događaja.
Ginisovi svetski rekordi su overu potvrdili, i od 13. jula ovaj pomfrit je zvanično najskuplji na zemlji.
– “Serendipiti” je zaista veselo mesto. Ljudi ovde dolaze da slave, da ponekad pobegnu od stvarnog života – rekao je kreativni direktor i kuvar Džo Kalderone.
Creme de la Creme Pommes Frites se blanšira sirćetom i šampanjcem. Zatim se prži u čistoj guščjoj masti, ne u ulju, i to ne jednom, već dva puta, pa je spolja hrskav a iznutra mekan.
Foto:printscreen/Youtube
Još se posipa i jestivim zlatom, a začinjen je solju od tartufa i uljem od tartufa.
Poslužuje se na kristalnom tanjiru sa orhidejom, tanko narezanim tartufima i umakom od sira mornai. Tartufi u sosu su takođe punjeni.
– Tartuf je ovde glavna zvezda – rekao je izvršni šef korporacije Frederik Šon-Kivert.
Kao i mnogi restorani, “Serendipiti” je bio zatvoren za vreme pandemije, a Kalderone i Šon-Kivert su smatrali da bi pomfrit bio dobar način da najave povratak.
Što je najinteresantnije, ideja je uspela. Za pomfrit postoji lista čekanja – od osam do 10 nedelja.
– Prošla je teška godina za sve, i sada se moramo malo zabaviti – rekao je Kalderone.