Za pozlaćeni pomfrit u Njujorku plaća se silnim novcima, postoji i lista čekanja

Za pozlaćeni pomfrit u Njujorku plaća se silnim novcima, postoji i lista čekanja

U restoranu “Serendipiti”, šef Frederik Šon-Kivert nanosi 23-karatnu jestivu zlatnu prašinu na vrh dok priprema Creme de la Creme Pommes Frites, najskuplji pomfrit na svetu, prema Ginisovoj knjizi rekorda, pozlaćeni pomfrit.

Foto:Shutterstock

Restoran “Serendipiti” već je oborio svetske rekorde po najskupljim pljeskavicama od 295 i sladoledima od 1.000 američkih dolara, pa je u skladu sa tim porcija pomfrita od 200 dolara logičan sled događaja.

Ginisovi svetski rekordi su overu potvrdili, i od 13. jula ovaj pomfrit je zvanično najskuplji na zemlji.

– “Serendipiti” je zaista veselo mesto. Ljudi ovde dolaze da slave, da ponekad pobegnu od stvarnog života – rekao je kreativni direktor i kuvar Džo Kalderone.

Creme de la Creme Pommes Frites se blanšira sirćetom i šampanjcem. Zatim se prži u čistoj guščjoj masti, ne u ulju, i to ne jednom, već dva puta, pa je spolja hrskav a iznutra mekan.

Foto:printscreen/Youtube

Još se posipa i jestivim zlatom, a začinjen je solju od tartufa i uljem od tartufa.

Poslužuje se na kristalnom tanjiru sa orhidejom, tanko narezanim tartufima i umakom od sira mornai. Tartufi u sosu su takođe punjeni.

– Tartuf je ovde glavna zvezda – rekao je izvršni šef korporacije Frederik Šon-Kivert.

Kao i mnogi restorani, “Serendipiti” je bio zatvoren za vreme pandemije, a Kalderone i Šon-Kivert su smatrali da bi pomfrit bio dobar način da najave povratak.

Što je najinteresantnije, ideja je uspela. Za pomfrit postoji lista čekanja – od osam do 10 nedelja.

– Prošla je teška godina za sve, i sada se moramo malo zabaviti – rekao je Kalderone.

Zatvoreno za komentare.