Znate li zašto je Van Gog uopšte odlučio da sebi odseče uho?

Jedna od najpoznatijih činjenica o holandskom slikaru Van Gogu jeste da je on odlučio da sam sebi odseče uho, a o pravom razlogu za to se polemiše više od 100 godina.

Foto: Image-album.com

Ono što se najčešće smatra istinom jeste da je okidač za ovu odluku Van Goga svađa sa bliskim prijateljem i kolegom – Polom Gogenom.

Veruje se da je Vinsent van Gog imao psihičkih problema duži niz godina, a da je upravo svađa bila samo "kap koja je prelila čašu", zbog čega je on sam sebi odsekao uho.

Međutim, prema najnovijim saznanjima istoričara, odluku Van Goga da sam sebi odseče uho ubrzala je jedna vest vezana za porodicu – koja bi trebalo da se smatra srećnom.

Foto: Instagram

Prema novim istraživanjima veruje se da je na dan kada je Van Gog odsekao uho sebi – 23. decembar 1888. godine, bio dan kada je saznao da se njegov brat Teo verio.

Iako bi ovo trebalo da bude srećna vest, stručnjaci veruju da je Van Gog osetio strah od toga da će ostati sam, ali pre svega – da će ostati bez novca koji je dobijao kao podršku od brata, a koji mu je omogućavao da se više posveti svojoj umetnosti.

Naravno, ova vest nikako nije jedini razlog za ovaj akt samopovređivanja, jer je, kako se smatra, Van Gog i pre toga bio destruktivnog ponašanja.

Pročitaj još