Restoran u Modeni, na severu Italije, krunisan je na svečanosti u Bilbau, u Španiji, kao najbolji restoran na svetu uticajne liste "50 najboljih restorana" britanskog magazina "Restoran".
Foto: Instagram/sardina_in_cucina
"Osteria Franćeskana", restoran šefa Masima Boture, koji ima tri zvezdice u vodiču Mišlena - "Osteria Franćeskana" (Osteria Francescana) je već osvojila istu titulu pre dve godine.
On je na tom mestu nasledio prošlogodišnjeg pobednika švajcarskog šefa Daniela Huma - "Ilevn Medison park" (Eleven Madison Park) u Njujorku, koji je ove godine na četvrtom mestu.
Foto: Instagram/elevenmadisonpark
Španski restoran "El Seler de Kan Roka" (El Celler De Can Roca), u Đironi (Katalonija), krunisan 2013. i 2015. godine, sada je na drugom mestu.
Foto: Instagram/cellercanroca
Treći je francuski restoran, "Mirasur d Menton" (Mirazur de Menton), argentinskog šefa Maura Kolagreka, koji je završio na 4. mestu 2017. godine.
Foto: Instagram/restaurantmirazur
Nagrada "50 Najboljih" se dodeljuje od 2002. godine, u čemu učestvuje do hiljadu "nezavisnih eksperata" (šefova, specijalizovanih novinara, vlasnika restorana...) koji beleže svoja iskustva tokom 18 meseci, pod pokroviteljstvom britanskog časopisa "Restoran".
Legitimnost tog rangiranja, uz sponzorstvo nekoliko robnih marki, redovno se osporava, što naročito čine francuski šefovi koji ga optužuju za samouverenost i nejasnost.
Nijedan francuski restoran nije dobio nagradu kao najbolji restoran na svetu od kada postoji to rangiranje.
Kao odgovor na to rangiranje, njegovi francuski, ali i japanski i američki protivnici, pokrenuli su 2015. godine svoju "Listu" (La liste) - klasifikaciju hiljadu restorana širom sveta.
Masimo Botura predstavlja restoran nakon prve pobede, pre dve godine:
U nastavku možete videti i kako izgledaju pojedini specijaliteti najboljeg restorana na svetu:
Foto: Instagram/m_abbatiello
Foto: Instagram/m_abbatiello Foto: Instagram/m_abbatielloFoto: Instagram/m_abbatiello