Žene su bolji vozači od muškaraca

Stav da su žene loši vozači neki odavno smatraju mitom i neistinom koja se održava u modernoj kulturi. Zato je osiguravajuća kuća Insurethebox.com odlučila da istraži polemiku i dostavi statistiku crno na belo, kako prenosi portal LADbible.

Foto: Shutterstock

Povodom proslave Dana žena 8. marta, ova kompanija je analizirala podatke o 720 milijardi kilometara vožnje ne bi li zaključila kojem polu pripadaju bolji vozači. Prema njihovim rezultatima, ta titula ide ženama.

Podaci su pokazali da se, uopšteno govoreći, mlade žene starosti između 17 i 25 godina bezbednije ponašaju na putevima nego njihovi vršnjaci.

Takođe, statistika urađena za period od januara 2017. do decembra 2018. pokazuje da je za muškarce čak 46% verovatnije da će prekoračivati brzinu, a kad se gleda starosna grupa od 17 do 25 godina ta cifra narasta i do 55%.

Naomi Litl, predstavnica Insurethebox.com-a, kaže prema njihovim podacima "vozači koji prekoračuju brzinu 20% vremena za volanom povećavaju rizik od nesreće za 87%."

Foto: Shutterstock

Ispostavlja se da su žene odgovornije i kada je u pitanju noćna vožnja, tokom koje su putevi znatno rizičniji.

Istraživanje je pokazalo da mladi muškarci čak 28% više period između ponoći i 5 ujutru provode za volanom, koji je inače najriskantniji i kada se dešava skoro četvrtina svih nesreća.

Iz ovih razloga, žene generalno manje plaćaju osiguranje svojih automobila - ne direktno zbog pola, već zato što su pažljivije i manje sklone da izazovu nesreću.

Pročitaj još