10 knjiga koje morate da pročitate što pre

10 knjiga koje morate da pročitate što pre

Poznati sajt Ranker često pravi liste najboljih filmova, serija, zanimanja itd. Najbolje u čitavoj priči je to što u anketama učestvuju svi ljudi širom sveta, tako što ostave svoj glas. Ovoga puta napravljena je lista sa više od 900 najboljih knjiga koje su čitaocima promenile život.

 Photo: Pixabay

Pošto je izbor vrlo širok, predstavljamo vam one koje su zauzele prvih deset mesta.

Alisa u zemlji čuda - Luis Kerol

 Photo: Pixabay

Alisa u zemlji čuda (1865) delo je matematičara i logičara Čarlsa Latvidža Dodžsona, poznatijeg pod pseudoniom Luis Kerol, koje već preko 150 godina zabavlja i intrigira i decu i odrasle. Delo nudi mnogobrojna tumačenja, upravo zbog načina na koji je ispričano – nonsens utemeljen na igri rečima ili stihova nelogične ili apsurdne sadržine, katkad i sa izmišljenim rečima, pravljene za zabavu deci ili kao humoristička poezija. Knjiga je popularna i kod nas, s obzirom na to je obavezna lektira u osnovnoj školi.

Veliki Getsbi - Frensis Skot Ficdžerald

 Photo: Instagram/Printscreen

Veliki Getsbi (1925), glavni junak ove povesti po kojoj je snimljeno više filmova, jedan je od najtragičnijih likova u svetskoj književnosti. Ni stroga životna disciplina, ni sve bogatstvo koje je stvorio nisu mu pomogli da osvoji večnu ljubav voljene Dejzi. Da li je Getsbi svoje smirenje ipak pronašao ostaje tajna koju skriva mutna voda jezera u kojoj je njegova duša jedne jeseni zauvek nestala.

Farenhajt 451 - Rej Bredberi

 Photo: Pinterest/Printscreen

Knjiga je prvi put objavljena davne 1953. godine. Kritičari Njujork Tajmsa su ocenivši ovo delo kao izvanredno, prokomentarisali: "Zastrašujuć u svojim implikacijama, ovaj roman donosi Bredberijevu viziju pomahnitalog sveta koji umnogome podseća na naš."

Gospodar muva - Vilijem Golding

 Photo: Amazon.com

Klasični roman britanskog nobelovca Vilijema Goldinga govori o grupi engleskih učenika koji posle avionske nesreće završavaju na pustom ostrvu strašna je i aktuelna priča danas, kao i kada je prvi put objavljena 1954. Na Ranker listi zauzima sedmo mesto.

Vrli novi svet - Oldus Haksli

 Photo: YouTube/Printscreen

Roman predviđa razvoj reproduktivne tehnologije i učenja u snu koji zajedno dovode do stvaranja novog društva. Inače, radnja se odvija u Londonu 2540. Ovo delo Oldusa Hakslija objavljeno je 1932. i u to vreme su je mogi kritičari negativno ocenjivali.

Lovac u žitu - Džerom Dejvid Selindžer

 Photo: Amazon.com

"Lovac u žitu" (1951) je zaista najčitaniji roman na planeti. Selindžeru je trebalo gotovo deset godina da napiše ovo delo, koje je izrazilo seksualne i egzistencijalne strepnje mlade generacije u posleratnoj Americi, kao i bunt protiv licemerja i laži u svetu glavnog junaka. Po mišljenju mnogih, ovo Selindžerovo delo jedno je od top 10 napisanih knjiga ikada.

Životinjska farma - Džordž Orvel

 Photo: Amazon.com

Ostvarenje Džorža Orvela iz 1945. je moderna basna o politici i državnom upravljanju koje je uništeno nepopravljivim ljudskim manama koje se ispoljavaju dolaskom na vlast. Ova knjiga opisuje političku prošlost, sadašnjost i budućnost svih država.

1984 - Džordž Orvel

 Photo: Vimeo/Printscreen

Zasnovan na autorovim iskustvima vezanim uz španski građanski, odnosno drugi svetski rat i ideologije fašizma i komunizma, roman napisan 1948. je shvaćen kao upozorenje budućim generacijama, odnosno inspiracija brojnim književnicima, filozofima i političkim teoretičarima.

Gospodar prstenova - Tolkin

 Photo: Instagram/Printscreen

Delo po kojoj je snimljen film sa najvećom gledanošću, zaradom i ukupnim brojem Oskara u istoriji filma. Hobiti, vile, orci, uklete šume, čarobnjaci, ratnici i nazguli, moć, prijateljstvo, pohlepa i dobrota, samo su delići ovog bogatog, živopisnog romana kojem nema premca, zasnovanog na nama bliskim severnjačkim legendama, i bajkovitosti sličnoj onoj iz narodnih priča. Večna knjiga iz 1954. koju mnogi od nas znaju napamet.

Ubiti pticu rugalicu - Harper Li

 Photo: Pinterest/Printscreen

Klasik američke književnosti iz pera dobitnice Pulicerove nagrade nalazi se na prvom mestu potpuno zasluženo. Radnja prati Skaut Finč, šestogodišnju devojčicu odraslu u malom gradu na jugu zemlje. Spisateljica Harper Li na duhovit i autentičan način kritikuje rasne i klasne predrasude u američkom društvu tridesetih godina prošlog veka. "Ubiti pticu rugalicu" se uvek rado preporučuje i čita.

 

Zatvoreno za komentare.