25 najboljih filmova koji su obeležili devedesete

25 najboljih filmova koji su obeležili devedesete

Možda smo ih gledali u nekoj od besomučnih repriza u sitne sate, ili pak u ekskluzivnim (piratskim) televizijskim premijerama, i tek s vremena na vreme u bioskopima, ali ovi filmovi su zasigurno obeležili devedesete godine.

Photo: wikipedia

Američki časopis "Rolling Stone" sastavio je listu 25 najboljih filmova snimljenih u SAD tokom devedesetih godina XX veka. Nakon što pogledate njihov izbor, u komentarima nam preporučite vaše omiljene filmove iz ove dekade, kako američke tako i one evropske, azijske, južnoameričke... 

Petparačke priče (1994) 

Ako bi holivudsku produkciju devedesetih trebalo da predstavi samo jedna slika, onda bi to bio prizor u kojem Džon Travolta pleše sa Umom Turman u "Petparačkim pričama" Kventina Tarantina. Možda je film na dodeli Oskara ostao u senci "Foresta Gampa", ali danas je teško pronaći nekoga ko bi Gampu dao prednost. 

"Petparačke priče" su film decenije, ne samo te izvanredne 1994. godine. Ovaj film pokrenuo je neverovatnu revoluciju nezavisnih filmova koja traje do danas, i koja dokazuje da mašinerija poput Holivuda može da prigrli nesvakidašnje, subverzivne filmove. 

Uostalom, ovaj film uspeo je da vrati Travoltu iz ponora u koji je upao nakon filma "Look Who’s Talking Now". I to je veliki poduhvat!

Veliki Lebovski (1998) 

Te sedmice kada je "Veliki Lebovski" došao u američke bioskope, prošao je maltene nezapaženo pored Tomija Li Džonsa i "Američkih špijuna". Takođe, zaradio je manje nego što je u tada već četvrtoj sedmici prikazivanja zaradio "Svadbeni pevač". Čak je i "Titanik", koji se tada prikazivao već 12 nedelja, zaradio više. 

Od filma braće Koen u toj sedmici, svojoj prvoj sedmici prikazivanja, zaradio je više čak i film "Sumrak", i to ne onaj iz vampirske sage, već onaj sa Polom Njumenom i Džinom Hekmenom. Zapravo, "Lebovski" je uspeo da zaradi 100.000 dolara više samo od filma "Hush" kojeg se i Gvinet Paltrou zasigurno danas stidi. 

Ali danas verovatno fanovi filma "Hush" ne priređuju godišnja okupljanja gde se oblače kao likovi iz filma. Verovatno je i Tomi Li Džons zaboravio da je snimio "Američke špijune", a na "Sumrak" je suvišno i trošiti reči. 

Ono što se tokom prve nedelje prikazivanja dogodilo filmu "Veliki Lebovski", dokaz je da velike stvari na kraju trijumfuju nad mediokritetom. Samo im je potrebno malo vremena.

Dobri momci (1990) 

Da li postoji ijedan film koji je repriziran/gledan više puta od "Dobrih momaka"? Dobro, možda samo "Umri muški", i "Umri muški s osvetom"i "Roki 4", ali to je to. 

Čak i da gledate "Dobre momke" na disku i da planirate da uskoro izađete iz kuće, teško da ćete to učiniti pre nego što odgledate ovaj film to kraja. Jer je prestati sa gledanjem "Dobrih momaka" gotovo nemoguće. 

Martin Skorseze je snimio mnogo dobrih filmova posle "Dobrih momaka", ali nije uspeo da nadmaši ovo ostvarenje. Film je snimljen na korak od savršenstva.

Bekstvo iz Šošenka (1994)

Borilački klub (1999)

Forest Gamp (1994)

Trainspotting (1996)

Ulični psi (1992)

Američka lepota (1999)

Dežurni krivci (1995)

Sluđeni i zbunjeni (1993)

Sedam (1995)

Prava romansa (1993)

Fargo (1996)

Kad jaganjci utihnu (1991)

Matriks (1999)

Šindlerova lista (1993)

Spasavanje redova Rajana (1998)

Noći bugija (1997)

Vrelina (1995)

Prodavci (1994)

Park iz doba Jure (1993)

Neoprošteno (1992)

Hrabro srce (1995)

Tupan i glupan (1994)

Zatvoreno za komentare.