8 zanimljivih činjenica o filmu "Sam u kući"

8 zanimljivih činjenica o filmu „Sam u kući“

Novogodišnji praznici samo što nisu pokucali na vrata. Za većinu ljubitelja sedme umetnosti ovo znači početak manije prazničnih filmova, preciznije, manije gledanja kultnog filma "Sam u kući".

Foto: Imdb 

Iako je ovo postao globalni simbol dolaska novogodišnjih praznika, film krije osam zanimljivih činjenica za koje možda niste ni čuli.

1. Scenarista Džon Hadžes napisao je celi scenario za samo devet dana. Ideja je došla spontano, nakon porodičnog putovanja u avgustu 1989. godine u Evropu.

Dve nedelje kasnije, nakon što su se vratili kući, postavio je pitanje: Šta bi se desilo da je jedno od dece slučajno ostalo kod kuće?

2. Iako je uloga Kevina napisana posebno baš za Makolija Kalkina, reditelj Kris Kolumbus ipak je organizovao audiciju na kojoj se pojavilo više od 200 tinejdžera, međutim uloga je ipak na kraju, kako je bilo i namenjeno, pripala Makoliju.

3. Osim njega u filmu je glumio i njegov mlađi brat Kiran Kalkin, koji je dobio ulogu Kevinovog rođaka Fulera.

4. Među zanimljivim činjenicama zasigurno spada i podatak da je 'Sam u kući' svrstan u Ginisovu knjigu rekorda.

Naime, odmah u prvom vikendu prikazivanja, film je zaradio neverovatnih 17 miliona dolara. Punih 12 nedelja bio je na prvom mestu, a nakon toga je zauzeo poziciju top 10 najprikazivanijih filmova sve do sledeće godine.

Zbog ovoga, proglašen je najomiljenijim filmom 1990. godine te je ušao u Ginisovu knjigu rekorda za najprofitabilniju komediju sveta.

Foto: Imdb 

5. Kuća, smeštena na 671 Lincoln Avenue u gradu Vinetka u Ilinoisu, postala je prava atrakcija za turiste. Vlasnici nekretnine iskoristili su popularnost filma, ali i kuće, pa su je 2012. godine prodali za neverovatnih 1.585 miliona dolara.

Zanimljivo je da se radnja prvog nastavka filma odvija u Parizu, dok Kevin sam boravi u ogromnoj kući u Ilinoisu, a većina radnje filma snimljena je u Čikagu.

6. Uloga Harija Lima bila je namenjena Robertu De Niru, a potom i Džonu Lovicu, međutim, uloga je, ipak, pripala Džou Pešiju.

7. Za scenu u kojoj Marv ulazi kroz prozor kuće i staje na staklene kuglice, glumac Daniel Stern je insistirao da na njih stane bosim nogama.

8. U jednoj od scena, na licu Daniela Sterna pojavljuje se ogromna tarantula, koja je stvarna i živa. Scena je snimljena iz prvog pokušaja, no Stern nije zapravo vrisnuo, odnosno nije pustio glas, jer nije želeo da uplaši pauke.

Zatvoreno za komentare.