"Bella Ciao" u izvođenju orkestra Srpskog narodnog pozorišta je najlepša stvar

„Bella Ciao“ u izvođenju orkestra Srpskog narodnog pozorišta je najlepša stvar

Članovi Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada odsvirali su pesmu Bella Ciao u svojim domovima, a snimak njihovog zajedničkog sviranja objavljen je na društvenim mrežama.

Foto: Shutterstock

"Ljudi masovno ostaju bez poslova. Ne samo umetnici i muzičari. Još gore, ostaju bez života, a svesni smo da je to sada najbitnije. Ipak, iako je svet sada na pauzi, mislimo da i dalje treba raditi ono što znamo. Zato je Konstantin Blagojević uradio aranžman, italijanski maestro Andrea Solinas je pristao da diriguje, a naš orkestar je odsvirao ovaj muzički broj pokazujući da su zajedno i kada su kod kuće, kako bismo na naš način rekli hvala svima koji nam pomažu, ali i pokazali da smo uz svoju publiku, uz građane, ali i uz druge države koje se suočavaju s užasnim gubicima u ovom momentu", rekao je direktor opere Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov.

Ovo je prvi u nizu sličnih videa Srpskog narodnog pozorišta, najavljuju iz te kuće.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 𝑽𝒆𝒔𝒏𝒂 𝑺𝒕𝒖𝒑𝒂𝒓 (@vesna_stupar_official) on

"To je naš način da pokažemo kako iz doma mi doprinosimo opštem osećaju solidarnosti kod ljudi, da postojimo, da radimo iako smo sprečeni da budemo u našoj matičnoj kući", objašnjava violinista Bojan Glušica.

"To što smo sputani da sviramo u orkestru ne znači da ne želimo da radimo to što najviše volimo. Da zatvorenost učinimo malo šarenijim. Muzika daje psihičku snagu da se prebrode teške situacije. S muzikom je lakše i lepše", priča oboistkinja Veronika Antunović.

 "Pripremamo sadržaj kojim možemo skrenuti misli sebi i drugima na nešto pozitivno, kako bismo svima olakšali situaciju kao što je ova gde smo sa svih strana 'bombardovani' negativnim sadržajem i strahom," dodaje violinistkinja Marta Dragaš.

"Nedostajalo nam je da sviramo zajedno, na koji god način da uspemo to da realizujemo", naglašava violinistkinja Nina Birač.

Iz Opere ovog pozorišta poručuju i da veruju da je život najbitniji u ovom trenutku, ali su i jednako dubokog uverenja da ćemo se svi vratiti muzici i kada ovo prođe.

"U mojoj zemlji sada je popularna jedna rečenica - ostanimo zajedno, ali odvojeni. To je sve što sada treba, ići dalje", zaključuje maestro Andrea Solinas.