Drugačija tumačenja najpoznatijih pesama sa prostora ex-Yu

Drugačija tumačenja najpoznatijih pesama sa prostora ex-Yu

Iako se u prvi mah čini da se u pojedinim hitovima ex-yu roka peva o ljubavi i raznim životnim nedaćama, alternativna tumačenja govore suprotno.

Tajanstvene poruke, priče, mračne tajne, pa i dirljive životne ispovesti poznatih imena unete su u neke od najvećih jugoslovenskih hitova.

Bijelo dugme – Sanjao sam noćas da te nemam

Iako je pesmu "Sanjao sam noćas da te nemam" publika godinama doživljavala kao ljubavnu, frontmen "Bijelog dugmeta" Goran Bregović svojevremeno je objasnio da se tekst odnosi na gubitak majke. Osim toga, i pesma "Da sam pekar" ima alternativno značenje, te za mnoge odnosi se na konzumiranje droge odnosno "belog" praha.

Babe – Ko me ter’o da te volim

Bend "Babe", čiji je frontmen bio Žika Milenković, gitarista "Bajage i Instruktora" objavio je 90-ih hit "Ko me ter’o da te volim". Po nekim tumačenjima, Žika Milenković je pesmu posvetio prijatelju koji je umro od side nakon seksa sa prostitutkom iz Pančeva u koju je bio zaljubljen.

Van Gogh – Neko te ima noćas

Pesma "Neko te ima noćas" grupe Van Gogh važi za jednu od najkomercijalnijih ljubavnih pesama, a po mnogim tumačenjima, pesma ne govori o ljubavi već je posvećena hašišu.

Dino Dvornik – Ti si mi u mislima

Sličnu poruku nosi i pesma "Ti si mi u mislima" Dina Dvornika. Naime, po nekim tumačenjima, Dino u pesmi ne peva voljeni ženi već heroinu, od kog je u jednom periodu života bio zavisan.

Azra – Balkan

Stihovi "Balkane, Balkane, Balkane moj. Budi mi silan i dobro mi stoj", po nekim tumačenjima, Branimir Džoni Štulić, je posvetio svom polnom ogranu kako ga ne bi "izdao" u ključnim situacijama.

Piloti – Ne veruj u idole

Pesmom "Ne veruj u idole", Kiki Lesendrić, osnivač i vođa nekadašnjeg sastava Piloti, želeo je da isprovocirai članove grupe Idoli, zbog nesuglasica i svađa s pojedinim članovima benda.

EKV – Srce

Godinama se govori i o skrivenim porukama u tekstovima legendarnog sastava EKV. Tako je pesma "Srce" posvećena bivšoj devojci Milana Mladenovića, koja je umrla od posledica konzumiranja heroina.

Haustor – Ena

I pesma "Ena" benda "Haustor" posvećena je bivšoj devojci Darka Rundeka, koja je pobegla za Kanadu nakon što ga nije uspela sačuvati od pakla droge.

Zatvoreno za komentare.