Džoker - uloga koja na glumcima ostavlja neizbrisiv trag

Džoker – uloga koja na glumcima ostavlja neizbrisiv trag

Psihopata sa izopačenim smislom za humor, princ kriminala, sociopata, onaj koji sa iscrtanim osmehom na licu ulazi, pljačka i zavodljivo ostavljajući utisak da je on junak sam, ubeđujući sebe i gledaoce da je ta njegova lucidnost zapravo nešto mnogo više od običnog antipoda - to je Džoker.

Foto: IMDb

I upravo u tome leži prokletstvo koje je ostavio na sve svoje glumce, u toj opčinjenosti njegovim likom, u tom vrtećem lavirintu šarenih boja, gubili su razum i potpuno mu se predavali svi oni koji su ga glumili.

Hoakin Finiks glumac je o kojem danas priča ceo svet, pa i Srbija upravo zbog njegovog maestralnog Džokera koji se trenutno prikazuje i u našim bioskopima. Međutim, njegov život i povezanost sa Džokerom samo je jedan u nizu beskrajno dugog mita o "prokletstvu" ove uloge.

Džek Nikolson - Ubica banalnog Džokera

Jedini na koga se Džek Nikolson mogao ugledati za ulogu Džokera, bio je Cezar Romero iz popularne serije o Betmenu iz '60-ih godina prošlog veka. Tu je video svoju bazu, ali je toliko unapredio ovaj lik, uneo sebe, da se danas retko ko i seća Romera.

Uz Nikolsona Džoker je postao psihopata, ne karikatura. Potpuno je izbacio sve smešne i banalne detalje iz njegove pojave, kao onu kada iz njegovog pištolja izlazi cveće i voda umesto metaka kako ga je Romero predstavio.

Nikolson je toliko uživao igrajući taj lik, bukvalno je eksplodirao u toj ulozi, da je publika imala utisak da je "uživao u njegovim zločinima". Nolan je svojevremeno rekao pred kasting za novog Džokera da je to bio najveći izazov budući da je Džek Nikolson bukvalno pojeo ulogu u kojoj je.

Foto: IMDb

I upravo se ta njegova uloga u formi iživljavajućeg ekscentrizma lako reflektovala i na Nikolsona samog ili je to bilo uzročno-posledično, Džoker je postajao Džek, a Džek Džoker. Tome govore u prilog brojne afere iz njegovog života, droga, alkohol i mnogo žena.

Kultna scena iz Betmena 1989. godine, kada Džoker ulazi u muzej sa svojom ekipom i ostavlja sve za sobom u ruševinama sa karakterističnim potpisom na slici: "Džoker je bio ovde", pokazuje baš sve ono što je samo Nikolson ugradio u lik: blud i nemoral obučen u ljubičasto i narandžasto.

Međutim, čini se, Nikolson je ipak znao da povuče kočnicu.

Hit Ledžer: Previše mlad za smrt

"Pa... Upozorio sam ga", kratko je rekao Nikolson na vest o smrti Hita Ledžera.

Nasuprot Nikolsonu na koga se ugledao kao svog prethodnika, Hit Ledžer je Džokera potpuno preveo na mračnu stranu sa koje nema povratka. On je u njegovim rukama postao "agent haosa" kako su to nazivali filmski kritičari.

Ledžerov Džoker, njegovo shvatanje sveta i motivi su toliko mračni da je teško pronaći radost u njemu. Poput Nikolsona, Ledžer nije imao "punch-line" humora u svojoj izvedbi. Bio je više fokusiran na inteligenciju karaktera koja ga čini više intrigantnim.

Kroz film on objašnjava svoje traume i oštećenu dušu, ali te nepouzdane priče su samo deo predanosti haosu kome je posvećen. Sam Ledžer je ranije za medije izjavio da se "plaši uloge, ali da hoće da je učini drugačijom".

Foto: IMDb

Međutim, to je Ledžera odvelo mnogo dalje, u potpuno manijakalnu opsednutost likom. Hitov otac je svojevremeno pričao da se Hit zatvarao u hotelsku sobu i u njoj ostajao danima radeći na liku. Međutim, kasnije su glasine o "prokletstvu" lika demantovali svi od njegovih prijatelja i porodice do samog Nolana.

Sada, 11 godina nakon Ledžerove smrti zbog predoziranosti, razvile su se mnoge legende o tome koliko je ova uloga uticala na njega i da li je ta njegova želja da "prokljuvi" Džokera isplela "vrzino kolo" oko Hita.

Izgleda da je ipak osvojio. Jedini je koji je dobio, doduše posthumno, Oskara za superherojsku ulogu, a to na koji način su ga fanovi obožavali dokazuje da je antipod "Mračnog viteza" uspeo da Džokera digne u nebo.

Džared Leto: Mrtva svinja

"Bio je Džoker. Stvarno je bio. Nije se igrao ili samo glumio", izjavio je Vil Smit o Džeradu Letu koji je Džokera glumio u "Suicide Squad" iz 2016. godine.

On je bio potpuno drugačiji Džoker, pomalo nedorečen, jer kritike nisu dobro reagovale na film. Ali ne njegovom krivicom. On je svoj deo posla odlično uradio. Dao nam je jednu "nakazu" sa nakitom, prezirom i tetovažama. Savremeni psiho, možda najbolje rečeno.

I upravo se sa tim i on borio. Njegov život postao je sličan Džokerovom, pa je slične šale počeo da primenjuje u svojoj okolini.

Foto: IMDb

Tako je Margo Robi, koja glumi Džokerovu pomoćnicu Harli Kvin, dobila poštom živog pacova, dok je ostalim glumcima slao iskorišćene kondome i 'pomagala' za analni seks, 'iskorišćene' porno časopise, a jednom, navodno, i mrtvu svinju.

Ali, na kraju svega to je ipak samo Džoker. Druga strana novčića bez koje svet nikada ne bi mogao da se vrti.

Ostavi komentar