Evo kako će retrogradni Merkur uticati na nas do 15. avgusta

Evo kako će retrogradni Merkur uticati na nas do 15. avgusta

Većini koji prate astrologiju i astrološka kretanja, pa i površnim poznavateljima te discipline, poznat je termin retrogradnog kretanja Merkura.

 Foto: Shutterstock

Često u vreme takvog fenomena dolazi do odlaganja, kašnjenja, zabuna, pogrešnih tumačenja okolnosti, pogrešnih interpretacija tuđih reči, sporijeg protoka informacija. Ponekad otkazuju i kućni aparati, nešto se kvari, nešto zaboravljamo, a ponekad i nešto izgubimo.

Ne uspevamo doći do osobe koja nam je potrebna. Razgovori su nedorečeni, ostajemo u stanju zbunjenosti, nedostaje nam informacija kako bismo mogli odlučiti, delovati.

Zato ovo vreme nije dobro za nove početke i velike odluke. Pričekajte malo. Smirenije razmotrite okolnosti, situaciju u kojoj se nalazite. Posmatrajte signale kraj puta. Sa retrogradnim Merkurom prošlost se nekad ponavlja. Javi nam se osoba iz prošlosti, sretnemo nekog koga nismo dugo videli.

 Foto: Shutterstock

Neretko nešto započne i mislimo – super, ovo miriše na dobro, a onda odjednom sve uspori ili zastane. I nije nam jasno! Ovo je i put u podsvest, u prostore ispod praga svesnosti. Dolazimo do novih uvida, shvatanja, puno toga se razvrstava u našem umu, a nismo to još u mogućnosti jasno iskomunicirati.

Zato nas vlastite misli mogu zbuniti. Mogu nas zbuniti i reči i izjave drugih ljudi. Nemojte ih uzimati previše k srcu. Dopustite vremenu neka vam pokaže kako će se situacija dalje odvijati.

Karmička astrologija tumači retrogradne planete kao neku vrstu ispita. Ponavljamo iskustva, možda i iz prošlih života. Dolaze nam lekcije koje nam omogućavaju dublje uvide, stavljamo stvari na svoje mesto. Ako ništa nismo naučili iz prošlih grešaka, možda treba da se vratimo na mesto koje smo napustili i doživeti opet isto ili slično. Ponavljanje je majka znanja.

Provokacije, odbrambeno ponašanje, ljutnja – sve je moguće. Možda ćete nešto doživeti i proživeti što ćete procesuirati u nedeljama koji su ispred vas, a sve će nekako sesti na svoje mesto od 1. avgusta kada će se Merkur početi kretati prema unapred.

U svakom slučaju, delujte promišljeno, budite strpljivi i nemojte dopustiti da vas neke situacije izbace iz ravnoteže. Gubljenjem živaca i ulaskom u svađu teško da ćete bilo šta rešiti. Ostanite smireni. Neki planovi će se neočekivano promeniti.

Neke teme koje bi mogle biti aktuelne obuhvataće roditeljsku ulogu, decu, ljubav, prijatelje, novac.

Ima još nešto zanimljivo u ovim danima pred nama.

 Foto: Shutterstock

Osim što smo u periodu između dva pomračenja, jedna je okončana, druga nam predstoji, Saturn se smestio tačno na južni Mesečev čvor, a Sunce se približava severnom Mesečevom čvoru, dakle nasuprot južnog čvora i Saturna. Nešto iz prošlosti treba da pustimo i otpustimo. Oslobodimo se straha i nesigurnosti. Preuzmemo odgovornost. Odrastemo. Odnosi sa bivšim ljubavima, iskustvima iz prošlosti, roditeljima, profesionalne ambicije mogu biti podložniji čišćenju, restrukturiranju, temeljnim promenama.

Zato otvorite oči i smireno posmatrajte šta će vam se događati u narednim nedeljama. Ništa ne dolazi kako bi vas porazilo, već je tu kako biste shvatili, naučili i osnažili sebe i svoj život. Kako biste išli prema napred i otklonili stege koje vas u tome onemogućavaju.

Sve što dolazi vredno je usvojiti. Sve što odlazi ispratite u miru jer vam verovatno više ne služi. Oprostite sebi. Pronađite mir sa prošlosti. I stvorite novu viziju budućnosti.

 Foto: Shutterstock

I jedan datum može biti značajniji. Reč je o 15. avgustu, kada Merkur dolazi na poziciju sa koje je krenuo retrogradno. Ciklus koji je započeo 7. jula, oko tog datuma će se zaokružiti.