Oni ne dolaze iz Holivuda, ali morate da ih odgledate

Oni ne dolaze iz Holivuda, ali morate da ih odgledate

Da li i vi više volite da pogledate neki film koji nije snimljen u Holivudu? Ovo su filmovi koji ne dolaze iz Holivuda kojima morate da date šansu!

Foto: IMDb

Filmovi koji retko dospevaju na repertoare modernih bioskopa i koji se najčešće prikazuju samo na festivalima, a koji uz to nose i predznak "autorskih" ili čak i "umetničkih", kako bi se napravila distinkcija u odnosu na skupe projekte velikih studija nude priliku da se upoznamo s različitim filmskim izrazima.

Takođe nude da se upoznamo sa drugačijim kulturama i da doživimo originalne, a možda i već viđene zaplete na jedinstven način.

U nastavku je nekoliko odabranih naslova iz skorašnje produkcije.

Parasite

Jedan od kandidata za "najbolji strani film" na predstojećoj dodeli Oskara, južnokorejski film Parasite u sebi objedinjuje više žanrova i od početka, koji podseća na komediju, polako prerasta u triler, da bi do kraja bio prožet čak i elementima horora.

Priča o porodici i žrtvovanju, koje se često mora podneti kako bi se opstalo, dirljivo je ispričana, čak i ako niste ljubitelj azijske kinematografije, male su šanse da vam ovaj film ne izmami poneku emociju.

The Whistlers

U pitanju je rumunska kriminalistička komedija gde je u središtu priče policajac koji pokušava da izvuče jednog poslovnog čoveka iz zatvora, ali da bi to izveo prethodno mora da nauči da izgovara jezik kodiranih poruka koji uključuje i pokoju onomatopeju, navodi Brain Berries.

Roma

Meksički film visoke estetike, sniman u crno-beloj tehnici. Prikazuje jednu godinu u životu sluškinje koja poslužuje dobrostojeću meksičku porodicu tokom 70-ih godina prošlog veka.

Transit

U okupiranoj Francuskoj, bežeći od nacista, jedan čovek dolazi u posed rukopisa mrtvog pisca i odlučuje da preuzme njegov identitet. Zaplet u ovom nemačkom ostvarenju nastaje kada piščeva žena, u potrazi za suprugom kojeg smatraju nestalim, nailazi na osobu koja se predstavlja kao on.

What Will People Say

Drama koja obrađuje društvene odnose u savremenoj muslimanskoj zajednici temelji se na dužnom poštovanju religijske tradicije. Priča se vrti oko žene koja je oteta i prebačena u Pakistan nakon što je njen otac zatekne u krevetu s muškarcem.

Dogman

Italijanska drama u čijem je središtu frizer za pse čiji se život okreće naopako nakon što pristane da posluša lokalnog nasilnika. Po izlasku iz zatvora, ovaj skromni ljubitelj pasa priprema osvetu na svoj način.

Girl

Belgijska drama, u čijem je središtu devojka rođena u telu dečaka, koja ne želi ništa više osim da postane balerina, obrađuje aktualnu društvenu temu transseksualizma.