10 najuticajnijih filmova ove decenije ? ?

10 najuticajnijih filmova ove decenije ? ?

Najpopularniji filmovi koji su oduševili publiku nisu uvek oni koji su najviše uticali na filmsku industriju, oslikali duh vremena ili promenili način na koji gledamo na svet. "New York Times" objavio je listu koji najuticajniji filmovi decenije.

Foto: IMDb

Oni su promenili svet zabavne industrije, politizovali sadašnjost, a njihov uticaj se pokazao kroz rasprave koje su izazvali u javnosti.

10. Ratovi zvezda: Buđenje Sile (2015)

Započinjući novu trilogiju, ovaj film je uzeo energiju originalnih filmova, ali je više prostora dao ženama i likovima koji nisu belci...

9. Okja (2017)

Netfliksov film o devojci i njenoj genetski modifikovanoj svinji potresao je industriju brišući granicu između malih i velikih ekrana. Prikazan je 2017. na filmskom festivalu u Kanu i bio je prvi Netfliksov film prikazan na velikom platnu. 

8. Mesečina (2016)

Ovaj niskobudžetni film sa uticajima evropske i azijske art scene ušao je u istoriju Oskara kao prvi najbolji film koji je imao reditelja afričkoameričkog porekla nakon, kako navode u The New York Timesu, sistematskog rasizma koji je trajao decenijama. 

7. Igre gladi: Plamen (2013)

Drugi deo franšize utvrdio je status zvezde Dženifer Lorens, a postao je prvi film sa ženskim vođom koji se našao na vrhu najpopularnijih u jako dugo vremena. Katnis Everdin postala je novi arhetip žene u filmskoj industriji. Prikazana je kao pobunjenik ili ratnica radije nego kao princeza.

6. Beži! (2017)

Ovaj film je pomešao žanr horora i postrasističku stvarnost Sjedinjenih Država.

5. Snežno kraljevstvo (2013)

Elsa nije samo pokazala svoju moć, pokazala je moć ženske publike koja je Frozen učinila jednim od najpopularnijih animiranih filmova u istoriji, pa je tako Diznijevu tradiciju prilagodila novoj generaciji.

4. Deveruše (2011)

Ovaj film nije bio samo jedna komedija koja se bavi venčanjem, već je promenio seksistički kliše da žene ne mogu biti smešne, a od glumice Melise Mekarti je učinio zvezdu.

3. Crna riba (2013)

Brojni dokumentarci trude se da podignu svest o ekološkim problemima, a Gabrijela Kupetvejt je to i uspela prikazujući zlostavljanje kitova. Ovaj film je promenio percepciju javnosti, poslovanje firmi i zakon. 

2. Osvetnici (2012)

Iako ni serijali, ni tema superjunaka nisu ništa novo u filmskoj industriji, ovaj film je okupio sve superjunake i oduševio publiku, pa je tako zacementirao dominaciju Marvela.

1. Američki snajperista (2014)

Drama Klinta Istvuda o snajperisti Krisu Kajlu svoju je premijeru imala na Božić 2014., a našao se na vrhu liste "must see" filmova. Film je podelio američku publiku. Dok su jedni smatrali da promoviše oružje, drugi su tvrdili da najbolje oslikava političku situaciju vezanu za oružje.

Ostavi komentar