10 filmova sa najvećom zaradom u istoriji

10 filmova sa najvećom zaradom u istoriji

U filmskom svetu nedavno je oboren još jedan rekord. Film "Avengers: Endgame" zaradio je 2,79 milijardi dolara na bioskopskim blagajnama i postao film sa najvećom zaradom u istoriji kinematografije. Impresivni brojevi, međutim, drugačiji su kada se u obzir uzme inflacija.

Foto: IMDb

Različite cene karata i valute, kojima smo bili svedoci proteklih decenija, menjanju listu najuspešnijih filmova u svetu i popunjavaju je drugačijim rekordima.

"Avengers: Endgame" još uvek se prikazuje u bioskopima, tako da inflacija za njegovu zaradu nije obračunata, ali sigurno je da je ovaj film ispod prvog mesta. Prilagođavanja koja su izvršena za svotu zarađenu na domaćem terenu – u Sjedinjenim Državama, na primer, smeštaju ga na daleku šesnaestu poziciju, odmah iza filma Avatar. Koji su se drugi filmovi našli na svetskoj listi, gde se pozicioniraju i kome je pripalo prvo mesto pročitajte u ostatku teksta.

10. Star Wars: The Force Awakens (2015)

Zarada filma: 2,215,000,000$

Filmom "Buđenje sile"reditelj Dž. Dž. Abrams preporodio je Ratove Zvezda i započeo novu trilogiju koja će se završiti u decembru ove godine. Iako se "Buđenje sile" snažno oslanjao na nostalgiju, bio je vizuelno upečatljiviji od epizoda I, II i III Džordža Lukasa. Armija fanova pohrlila je u bioskope da svemu tome oda počast, što je za posledicu imalo skoro 110 miliona prodatih karata samo u Americi.

9. Doctor Zhivago (1965)

Zarada filma: 2,246,000,000$

Uopšteno je gledište da Doktor Živago nije najbolji film reditelja Dejvida Lina (Lorens of Arabije). Snimljen prema istoimenom romanu Borisa Pasternaka, obično se kritikuje zbog romantizovanja Ruske revolucije, a hvali zbog prelepih kadrova i kostima. Uprkos tome, izborio se za kultni status, pet Oskara i zavidno mesto na listi filmova sa najvećom zaradom.

8. The Ten Commandments (1956)

Zarada filma: 2,370,000,000$

Pedesetih godina prošlog veka, kada je nastao film "10 Božijih zapovesti", biblijske teme bile su veoma popularne u bioskopima (Kvo Vadis, Ben-Hur). Zahvaljujući inventivnim efektima, glumcima Čarltonu Hestonu i Julu Brineru, kao i iskusnoj režiji Sesila B. Demila (Samson i Delila), priča o sukobu Mojsija i Ramzesa II ne samo da je oborila rekorde gledanosti, već je ostala cenjena do današnjih dana.

7. E.T. the Extra-Terrestrial (1982)

Zarada filma: 2,503,000,000$

Reditelj Stiven Spilberg (Šindlerova lista) maestralno je iskoristio malog vanzemaljca dobrog srca kao izgovor da se u filmu E.T. pozabavi porodičnim problemima i temom odrastanja. Oskarom nagrađeni indijski scenarista Satjadžit Raj kasnije je tvrdio da je E.T. zapravo zasnovan na njegovom scenariju "The Alien", napisanom 1967. godine. Međutim, iako je imao osnova, Raj nikada nije podigao tužbu, bio je prijateljski nastrojen i hvalio je Spilbergovu režiju.

6. The Sound of Music (1965)

Zarada filma: 2,564,000,000$

Glumica Džuli Endruz osvojila je drugog Oskara u karijeri zahvaljujući ulozi u filmu "Zvuk muzike", jedinom mjuziklu na ovoj listi. Ali, njen magični glas nije očarao samo članove Američke filmske akademije. Film je oborio rekorde gledanosti u 29 zemalja, pa nije začuđujuće što se nalazi među deset filmova s najvećom zaradom u svetu.

5. Avengers: Endgame (2019)

Zarada filma: 2,793,145,559$

Postoji nekoliko izvora za listu filmova sa najvećom zaradom u svetu koji uzimaju inflaciju u obzir. Jedan od najpouzdanijih je Ginisova knjiga rekorda. U zavisnosti od primenjenih metoda analize, lista može blago varirati. "Avengers: Endgame" se trenutno nalazi na petom mestu jer, kao što je spomenuto, inflacija za njegovu zaradu još uvek nije obračunata. U svakom slučaju, dok čekamo rezultate, trebalo bi istaći da je uspeh ovog filma više nego zavidan – "Kraj igre" je u prvih pet dana prikazivanja zaradio više od milijardu dolara.

4. Star Wars: A New Hope (1977)

Zarada filma: 3,061,000,000$

Ratovi zvezda su promenili sve. Danas se na prodaji igračaka s motivima iz ovog filma zaradi više nego što se većini filmova slije u kasu posle celokupne distribucije. A sve je počelo kada reditelj Džordž Lukas nije uspeo da obezbedi prava za ekranizaciju stripa "Flash Gordon", posle čega je osmislio sopstvenu svemirsku avanturu.

3. Titanic (1997)

Zarada filma: 3,099,000,000$

Za potrebe snimanja filma "Titanik" izgrađeni su čitavi delovi broda u Meksiku, dok su pojedine prostorije, poput raskošne trpezarije, podignute na potapajućim platformama. Ako se tome dodaju zahtevni efekti i probijanje budžeta, postaje jasno zašto su svi očekivali da će ep reditelja Džejmsa Kamerona (Terminator) potonuti na blagajnama. Umesto toga, Titanik je postao film koji je čak i u ponovljenoj 3D distribuciji, organizovanoj 2012. godine, zaradio stotine miliona dolara u svetu.

2. Avatar (2009)

Zarada filma: 3,273,000,000$

Ako se pogledaju top-liste koje ne uzimaju u obzir inflaciju, sve do pojave filma "Avengers: Endgame" (gotovo deset godina) prvo mesto na blagajnama pripadalo je filmu Avatar. Sa četiri nova filma o plavim vanzemaljcima sa planete Pandora, koji su u pripremi, novi rekordi nam verovatno tek predstoje. Reditelj Džejms Kameron je ranije režirao sjajne nastavke (Osmi putnik 2, Terminator 2: Sudnji dan) i biće zanimljivo videti da li će ostati dosledan tom pravilu.

1. Gone With the Wind (1939)

Zarada filma: 3,728,000,000$

Produkcija filma "Prohujalo sa vihorom", jednog od najomiljenijih filmova svih vremena, bila je problematična od samog početka. Da bi se Klark Gebl našao u ulozi Reta Batlera čekalo se dve godine, a dok Vivijen Li nije odabrana za ulogu Skarlet O'Hare intervjuisano je više od 1000 devojaka. Prvobitni reditelj je zamenjem Viktorom Flemingom (Čarobnjak iz Oza), koji je uzeo dve nedelje odmora u toku snimanja zbog iscrpljenosti. Na kraju, pokazalo se da se sve poklopilo na maestralan način. "Prohujalo sa vihorom" je osvojio osam Oskara i za njega je, prema procenama, samo u SAD i Kanadi prodato više od 200 miliona bioskopskih ulaznica.