Detalj iz novog Skorsezeovog filma privukao pažnju gledalaca iz Srbije ?

Detalj iz novog Skorsezeovog filma privukao pažnju gledalaca iz Srbije ?

Prema reakcijama na društvenim mrežama, novi film Martina Skorsezea "The Irishman" koji je premijerno predstavljen na Netflixu pre nešto više od nedelju dana, ozbiljan je kandidat za Oskara. Mnogi gledaoci naveli su da je "film godine" ubedljivo kvalitetom ostavio iza sebe konkurenciju.

Foto: IMDb

Radnja prati istinitu priču o mafiji pedesetih i nestanku legendarnog sindikalnog vođe Džimija Hofe, a glavne uloge igraju Robert de Niro, Al Paćino i Džo Peši. Plaćeni ubica Frenk Širan (De Niro) je glavni junak gangsterske sage od tri i po sata, koja gledaocu može izgledati i kao Skorsezeovo životno zaveštanje.

Iz njegove perspektive je ispričana priča o delu američke istorije, nasilju mafije i korupciji, inspirisana knjigom Čarlsa Branta "I Heard You Paint Houses", odnosno, "Čuo sam da krečiš kuće" što je bio svojevrsni sleng za plaćene ubice, piše Noizz.

Sudeći po reakcijama tviteraša na prvi Skorsezeov dugometražni film posle "Vuka sa Vol Strita" (2013), radi se o filmu koji, iako traje više od 200 minuta, zaslužuje vašu pažnju svakom svojom sekundom. Mada, kad pogledate koja ekipa stoji iza njega, pored tri diva u vodećim ulogama, šta smo drugo i očekivali?

Tvitovi poput "Ako niste gledali 'Irca'- uživajte u sva tri sata i 28 minuta. Potpuno je fantastičan!" i "Irac" nije samo još jedna gangsterska drama Martina Skorsezea. Ovo je mnogo dublji film i govori o lojalnosti i bratstvu, dužnosti, izdaji, kajanju i smrtnosti na način nikad viđen pre. Najbolje iz 2019." najbolje govore o tome koliko je ovaj film ostavio utiska na gledaoce.

Međutim, bilo je i onih kojima se ovo remek-delo De Nira, Skorsezea, Paćina i Pešija nije dopalo.

Sudeći po komentarima, ono što im je najviše smetalo jeste dužina filma, te i radnja u kojoj "belac ide i ubija druge belce, što je, kako su naveli moderni kritičari, bazični Skorseze. Ono što su im pojedini aktivisti zamerili jeste i činjenica da su ženski dijalozi veoma malo zastupljeni.

Ipak, bilo je više onih koji su film primili sa oduševljenjem, te su kroz njega evocirali uspomene na "Kuma", "Dobre momke", "Kazino" i "Bilo jednom u Americi".

Za gledaoce iz Srbije, posebno je bila interesantna jedna scena, u kojoj se prikazuje jedan detalj vezan za našu zemlju. Naime, u sceni u kojoj vremešni Frenk Širan sedi i gleda televizor u staračkom domu, na televiziji ide snimak bombardovanja Jugoslavije 1999. godine.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Stevica Rajčetić (@izmedju.zvezda.i.blata) дана

Ostavi komentar