Izabrana je najbolja serija 2017. godine!

Sinoć je održana 75. dodela Zlatnog globusa u Los Anđelesu. Najjači utisak večeri jeste činjenica da su sve glumice i žene iz sveta kinematografije koje su prisustvovale događaju došle obučene u crno, u znak protesta zbog seksualnog uznemiravanja u filmskoj industriji.

https://www.instagram.com/p/Bdr8hRilPk_/?tagged=goldenglobe2018

Žene su u velikom broju prethodne noći odnele Zlatne globuse, a nagradu za najbolju dramsku seriju 2017. godine dobila je "Sluškinjina priča". Ona je odnela pobedu u konkurenciji u kojoj su se nalazile još serije "Igra prestola", "Kruna", "This is us" i "Stranger things".

Reč je o adaptaciji istoimenog romana Margaret Atvud objavljenog 1985. godine. Radnja je smeštena u budućnost, u kojoj su fundamentalisti zbacili vlast i bivše SAD proglasile Gileadom. U ovom čudnom društvu, ljudska vrsta podeljena je na potpuno nove socijalne klase, a žene su vraćene više vekova unazad kada su u pitanju prava.

Žene u Gileadu nemaju imena i smatraju se vlasništvom – ne smeju da rade, poseduju imovinu ili čak čitaju!

Sa druge strane, građanski rat vođen oružjem budućnosti doveo je do masovnog steriliteta, pa opstanak vrste počiva na Sluškinjama, šačici još uvek plodnih žena koje su vlasništvo najbogatijih, i rutinski ih siluju vlasnici kako bi im rodile decu.

Glavna junakinja je Sluškinja po imenu Fredova (jer one dobijaju imena po svojim gospodarima), koja pamti vreme pre Gileada, kada je bila udata i imala svoje dete.

Ta serija donela je i glavnoj glumici Elizabet Mos Zlatni globus, dok je najbolju dramsku ulogu ostvario Sterling K. Braun u seriji "This is us".

https://www.instagram.com/p/BdrWaFmD_yH/?taken-by=elisabethmossofficial

Najbolja komična serija je "The marvelous Mrs Maisel", nagrađena i u kategoriji glavne glumice u komediji (Rejčel Brosnahan). Najbolji komični glumac je Aziz Ansari ("Master of none").

Četiri nagrade osvojila je serija oko koje se podigla velika prašina – HBO je snimio "ograničenu" seriju "Nevine laži", nominovana je u toj kategoriji, a onda je najavljeno da će biti snimljen i nastavak.

https://www.instagram.com/p/Bdr7W9bFeva/?tagged=goldenglobes2018

Svejedno, "Nevine laži" godinu započinju sa 4 Zlatna globusa, za najbolju "ograničenu" (iako to nije), glavnu glumicu (Nikol Kidman), sporednog glumca (Aleksander Skašgod) i glumicu (Lora Dern). Glavnu glumačku nagradu u kategoriji ograničene serije osvojio Juan Megregor za "Fargo".

 

Pročitaj još