Kako ispeći vazdušasto testo, čak i ako je kupovno - savetima kuvara do savršene pice

Kako ispeći vazdušasto testo, čak i ako je kupovno – savetima kuvara do savršene pice

Da li vam je ikada palo na pamet da najpopularniji italijanski specijalitet ne treba da pečete u rerni? Poznati šef kaže da je ovaj način pripreme najgori, a otkrio je i kako ispeći vazdušasto testo i napraviti savršenu picu.

Foto: Shutterstock

Uvek nas iznenadi kada mislimo da smo nešto celog života radili kako treba da bi se ispostavilo da je to zapravo pogrešno.

Pa tako jedan britanski kulinarski šou otkrio je nešto potpuno neočekivano o pripremi jednog od najpopularnijih specijaliteta na svetu – pici.

Voditelj emisije i šef Aleksis Konran objašnjavao je koji je najbolji način za spremanje ovog jela, bilo da je kupovno ili domaće, pa je tako otkrio i da ono što svi radimo, a to je da picu pečemo u rerni, zapravo uništava.

Kako šef kaže, kada se ovako peče, testo  je gnjecavo iznutra, a spolja za tren postaje tvrdo i praktično nejestivo.

Tako je otkrio da ključ za najukusniju picu – kod koje je testo vazušasto, korica hrskava i sastojci na površini savršeno „otopljeni“ – jeste pleh za gril.

Šta treba da uradite?

Jednostavno dobro zagrejte ovaj pleh u rerni, dok ne postane toliko vreo da se bukvalno puši od vreline.

Na njega položite koru sa svim sastojcima za picu i pustite da se lagano peče na toploti, da se testo lagano diže, a sastojci postepeno tope.

Kolika je razlika, dokazao je i tako što je ispekao dve identične pice na dva različita načina – jednu je ispekao u rerni, a drugi na zagrejanom plehu za gril. Degustatori u emisiji su se složili – druga je bila neuporedivo ukusnija.

Zatvoreno za komentare.