Klasični crtani filmovi koji će deci pružiti važne životne lekcije

Klasični crtani filmovi koji će deci pružiti važne životne lekcije

Crtani filmovi za decu oduvek su bili oblik medija u kom mališani najviše uživaju. Prilagođeni njihovom uzrastu, njihovim zanimacijama i ukusima, mogu biti idealan izvor uz koje će deca nesvesno učiti i primati snažnu odgojnu poruku.

Foto: IMDb

Zato u nastavku donosimo listu sedam najboljih klasičnih animiranih filmova svih vremena, uz napomenu što pojedini film čini idealnim za dečje gledanje.

1. Snežana i sedam patuljaka (1937.)

Snežana i sedam patuljaka bio je prvi dugometražni animirani film ikada napravljan. Oduševio je i tadašnju publiku, a klasična Grimova priča ni danas ne prestaje da zanima decu. Osim što mališani mogu da prate avanture Snežane, lovca, kraljice i patuljaka, daju im se vrlo važne životne lekcije.

Pre svega, pokazuje da se dobro može pronaći u svakom čoveku, baš kao što je Snežana verovala da i lovac ima u sebi nešto dobro.

Takođe nas uči važnosti prijateljstva, posebno u teškim životnim situacijama poput Snežanine kada je ostala bez doma. Jedna od možda i najvažnijih lekcija za decu u ranom i srednjem detinjstvu je ta da moraju biti oprezni u ophođenju sa strancima, pa im nikako ne otvarati vrata kuće ili ipak na putu ulaziti u razgovore s njima.

2. Pinokio (1940.)

Simpatični drveni lutak izrađen u stolarskoj radionici donosi niz životnih lekcija, a jedna od njih je važnost pozitivnog odnosa sa roditeljem. Roditelji su najvažnije osobe u životu svakog deteta, a odnos s njima od presudne važnosti za čitav kasniji psihički i emocionalni razvoj deteta.

Pinokio od samog početka ima vrlo negativan stav prema svom "ocu" Đepetu; ismejava ga čim se okrene i ni najmanje ne namerava da sluša njegova uputstva o odlasku u školu, što rezultuje nizom nezgodnih situacija u koje upada. No putem uči da "pravi dečaci" moraju biti iskreni, pošteni i najbolja verzija sebe.

3. Mnoge avanture Vinija Pua (1977.)

Ovog meseca u bioskope dolazi dugoočekivani igrani film o Kristoferu Robinu, ali pre njega bilo bi dobro pogledati i klasik od kojeg je sve počelo.

Ekranizacija Milnove dečje priče oduševljava generacije, a od medvedića i njegovih prijatelja deca mogu poneti mnoge lekcije poput onih o različitosti, zajedništvu, nevoljama koje dolaze s pohlepom (jer medvedić neprestano upada u probleme kada poseže za uvek još jednom kašičicom meda), ali i pravom prijateljstvu, bez obzira na to u kojem obliku ono dolazi.

4. Mala sirena (1989.)

Sirena koja se odrekla svog morskog sveta i žrtvovala svoj rep za pravu ljubav, možda se na prvi pogled ne čini kao najbolji uzor deci, ali ako zagrebemo ispod površine, videćemo da animirani film temeljen na klasičnoj Andersenovoj bajci ima mnogo snažniju poruku.

Naime, Arijel je osoba koja se naprosto čistog srca bori za ono što želi. Svesna je onoga šta bi je učinilo najviše srećnom i spremna je za to da žrtvuje šta god je potrebno, pazeći ipak da pritom nikoga ne povredi.

5. Lepotica i zver (1991.)

Još jedan Diznijev klasik naučiće decu ne samo lekcijama prave ljubavi, nego i žrtvovanja te, onog najuočljivijeg, nevažnosti nečijeg izgleda u njegovom karakteru. Lik Zveri idealan je primer na kom detetu možete objasniti kako okolina često sudi prema izgledu, ali ga i upozori da to nije u redu.

Napomenite mu kako nikoga ne treba procenjivati na temelju njegovog izgleda, nego ličnosti. Prilikom gledanja ovog animiranog filma možete povući paralelu i sa filmom "Čudo" koja takođe pristupa problematici osude na temelju izgleda.

6. Noćna mora pre Božića (1993.)

Pomalo drugačiji film na našem popisu, iz dirigentske palice Tima Bartona, daleko je od Diznijevih romantičnih ideja, ali jednako važan za svako dete. U ovom filmu upoznajemo Džeka O'Lanterna, junaka mestašca Helovien koje ima dekadama dugu jednaku tradiciju proslave ovog dana.

Ali, kada Džek sasvim slučajno otkrije da u jednom drugom svetu postoji nešto što se zove Božić, želi to da prenese u svoj kraj. Na njegovom primeru deca mogu da uče o tome kako susedova trava nije zelenija i da ne možemo nešto dobiti silom (čak ni uz otmicu Deda Mraza).

Ne trebamo da se upoređujemo sa drugima, nego svakodnevno radimo na sebi i upoređivati se jedino s nekadašnjom verzijom sebe, baš kao što na kraju uspeva i Džeku.

7. Kralj lavova (1994.)

Mnogima omiljeni klasik o Simbi i njegovom putu odrastanja prepun je poruka koje deca trebaju da primete.

Maleni Simba, budući kralj Ponosne zemlje, već je od svog rođenja odgajan da postane kralj. I on to zaista želi više od ičega, bez obzira na sve prepreke koji zli Skar stavlja pred nje. Baš poput Simbe, deca bi trebala verovati da se može ostvariti svaki njihov san kada postanu odrasli ljudi.

Ovaj je film ujedno i dobar primer nečega čega će postati svesni tek dvadesetak godina kasnije: prolaznosti i kruga života. To nipošto ne znači da od najranijeg doba trebate sa decom razgovarati o smrti, ali dogodi li se takav slučaj u porodici, iskreno porazgovarajte sa njim i osvrnite se na ovaj animirani film.

Ostavi komentar