Kultni klasik - zanimljivosti o filmu "Lajanje na zvezde" koje niste znali

Kultni klasik – zanimljivosti o filmu „Lajanje na zvezde“ koje niste znali

Romantična priča "Lajanje na zvezde" svake godine se emituje u sezoni praznika i uvek je zanimljivo pogledati je. Pitka, živahna oda mladosti i danas privlači publiku, iako je snimljena pre više od 20 godina.

Foto: YouTube/printscreen

Snimljena u Karlovačkoj, a govori o jednoj drugoj Gimnaziji

Radnja filma "Lajanje na zvezde" odvija se početkom šezdesetih godina u izmišljenim Moravskim Karlovcima. Avanture profesora i učenika gimnazije u ovoj provinciji i te kako su prepoznatljive, a replike svih junaka i danas se sa velikim entuzijazmom izgovaraju.

Ipak, mali broj ljudi zna da je Vitezović bio učenik Užičke gimnazije i da je u svom delu merodavno preneo duh starog užičkog kraja. U par kadrova možete da primeti i takozvani "Hotel Pariz", a reditelj aludira na "Mali Pariz", kafanu koja se nekada nalazila u blizini Užičke gimnazije.

Fikcija ili stvarnost

Iako su mnogi delovi filma čista fikcija, postoje i delovi koji su autobiografski. Tako je u jednom svom intervjuu Vitezović otkrio da profesor Božović, čuveni vođa svih ekskurzija, koga tumači Velimir Bata Živojinović nije fiktivan lik većpredstvalja odu čuvenom užičkom profesoru Milanu Popoviću.

- Profesor je bio đački lik za oduševljavanje. Na svojevrstan način oličavao je neobičnog profesora. Ima ga u Kosti Vujiću, ali je CEO u "Lajanju" kao profesor Božović- otkrio je u jednom svom intervjuu Vitezović.

Ko je bio Milan Popović?

Milan Popović je bio užički legendarni profesor istorije. O njemu su generacije gimnazijalaca pričale anagdote. Bio je omiljen među kolegama, učenicima, Užičanima.

Bio je zaljubljenik planinarstvo, incijator i osnivač planinarskog društva “Tornik” u Užicu još 1937.godine. Organizovao je planinarsk izlete, ali to nije jedino po čemu je bio poznat. Predvodio je školske akcije pošumljavanja u kojima su učestvovali i mladi, ali i stariji.

Godine 1950. osnovao je novo planinarsko društvo “Zlatibor”, bio njegov sekretar, predsednik, a potom i njegov doživotni počasni predsednik. Njegova je zasluga što je planinarstvo u Užicu postalo organizovano i masovno.

Anegdote

Milan Popović godinama je štedeo od svoje ne baš velike plate da bi kupio “Fiću”, a tada je bio pred penzijom. Odvezao se fićom u motel na Beloj zemlji. Dok je sedeo i mirno pijuckao piće, banuo je kondukter lokalnog autobusa i sa vrata povikao:

– Ko putuje nek izvoli u kola!

Po staroj navici profesor je skočio i ušao u autobus. Tek kad je stigao kući, setio se svoje nove “Fiće”.

Ovo nije jedina anegdota o profesoru. Anegdote su mnogobrojne. Kada su oecen bile u pitanju koristio je decimale, a stalno je sa sobom nosio blokče i krio ga od ostalih učenika.

Jednom prilikom, mlaši momak mu je dobicivao dok je predavao. Iskočio je iz učionice, kroz otvoren prozor i jurio ga sve do užičke plaže. Kada ga je uhvatio, rekao mu je da je samo hteo da mu pokaže da je brži od njega, pišu Novosti Magazin.

Zatvoreno za komentare.