Mali maturanti nisu znali šta znači ova reč

Mali maturanti nisu znali šta znači ova reč

Pitanja u vezi sa "Sumnjivim licem", koje je jedno od najvažnijih dela Vuka Karadžića, ali i šta znači reč kompromitovan, zadala su najviše teškoća malim maturantima na prekjučerašnjem testu iz srpskog jezika.

Photo: shutterstock

Završni test iz srpskog jezika, koji su osmaci prekjuče polagali, većina đaka je ocenila kao "lakši nego probni". Više od 70.000 đaka juče je od 9 do 11 sati rešavalo test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.

Photo: Pixabay

Učenici OŠ "Skadarlija" u Beogradu salu za polaganje počeli su da napuštaju već posle sat vremena, uglavnom sa olakšanjem, jer je "test bio lakši nego što su očekivali".

- Bilo je lako, osim 17, 18. i 19. pitanja, koja su bila predugačka i tu baš nije bilo najjasnije šta se traži. Ona su bila u vezi sa delom Branislava Nušića "Sumnjivo lice". Svi smo tu nešto napisali, ali niko nije siguran da je tačno - pričaju učenici, dok neki priznaju da ih je "mrzelo da čitaju" ova tri pitanja.

Photo: instagram/screenshot

U 17. zadatku od njih se tražilo da protumače odlomak, odnosno odgovore na pitanje "Šta je Miladin očekivao od Žike kada je rekao da lupi malim prstom po kantaru", a naredna dva su zahtevala da napišu pravopisno tačne i gramatički ispravne rečenice.

Đaci nisu bili sigurni ni da li je delo Vuka Stefanovića Karadžića "Pismenica serbskoga jezika" gramatika, rečnik ili zbirka narodnih pesama.

Photo: instagram/screenshot

S druge strane, učenici sa kojima smo razgovarali ističu da im je prepoznavanje dela Desanke Maksimović i pitanje u vezi sa delom "Bure" Isidore Sekulić bilo lako, a problema nisu imali ni sa glagolskim vremenima, padežima...

Photo: shutterstock

Jedna od većih nedoumica je bila oko značenja glagola "kompromitovati" u rečenici "U našoj firmi kolega se kompromitovao sa nekom novom knjigom pesama". Mnogi od njih nezadovoljno su priznali da su umesto "obrukati se" zaokružili "hvaliti se" ili "proslaviti".

Photo: shutterstock

Oni većinom zaključuju da je srpski dobro prošao, ali su strahovali od zadataka koji su ih očekivali iz matematike, kao i od kombinovanog testa koji će rešavati danas i u okviru kog će imati pitanja iz pet predmeta: istorije, geografije, biologije, fizike i hemije.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetio je prekjuče osmake u OŠ "Bora Stanković" u Beogradu pred polaganje.

Photo: Pexels

- Ove godine će vrednosti sa testa biti povećane uz ukupan uspeh i sistem želja tako da će model ove godine biti malo drugačiji, kvalitetniji i ono što je jako važno biće velika kontrola, kako pri izradi testa, tako i prilikom pregledanja - kazao je Šarčević.

Photo: shutterstock

On je dodao da su u školskim upravama, gde je ranije kontrola bila loša, sada mere veoma rigorozne, te da će tamo gde se nađu nepravilnosti biti sprovođene rigorozne mere, od smene direktora pa nadalje.

Photo: shutterstock

Maksimalan broj bodova koje đaci mogu da ostvare na testovima je 40, odnosno iz srpskog i matematike po 13, na kombinovanom testu 14, dok uspeh iz škole nosi maksimalnih 60 bodova. Konačni rezultati ispita biće saopšteni 28. juna, a upis u srednje škole je 9. i 10. jula.

Zatvoreno za komentare.