Mnogi se i dalje čude - zašto je Australija na Evroviziji?

Mnogi se i dalje čude – zašto je Australija na Evroviziji?

Na Evroviziji se takmiče države Evrope, ali i zemlje izvan našeg kontinenta. Ako ste se ikada pitali zašto se i predstavnici Australije imaju šansu da trijumfuju na ovom takmičenju, objašnjenje je vrlo jednostavno. Zašto je Australija na Evroviziji?

Foto: Unsplash

Naime, iako geografski gledano, nema logike da je Australija na Evroviziji učesnik, to se ipak dešava jer je u ovoj zemlji ovo takmičenje veoma popularno, piše Index.

Evrovizija je vrlo gledana u Australiji

U Australiji se Evrovizija gleda možda više nego u bilo kojoj evropskoj zemlji pa su organizatori pomislili da bi gledanost mogla biti i veća ako bi Australija svake godine na takmičenje slala svoga predstavnika.

Godine 2014. dobili su i službenu pozivnicu da nastupe u polufinalu, ali u zabavnom delu programa. Već iduće godine učestvovali su u takmičarskom delu. Tada ih je predstavljao Gaj Sebastijan pesmom "Tonight Again", koji je na kraju završio na petom mestu.

Bilo je predviđeno da Australija učestvuje samo 2015. i sledeće godine ako pobedi, no ta zemlja više nije izostala s Evrovizije. Već 2016. godine zauzeli su drugo mjesto na popularnom muzičkom takmičenju s pesmom „Sound of Silence“ koju je otpevala Dami Im. 

Ove godine predstavlja ih Voyager

Ove godine Australiju predstavlja Voyager pesmom „Promise“, koja je trenutno je 19. na evrovizijskim kladionicama.

Međutim, ako Australija i odnese pobedu, moraće odabrati evropsku zemlju koja će sav posao domaćina Evrovizije odraditi u njeno ime, budući da nije u planu da se takmičenje održava na drugom kontinentu.

Zatvoreno za komentare.