Najbolji filmovi o majkama

Najbolji filmovi o majkama

Ovih dana sve je u znaku majki i svi se trude da biranim rečima iskažu zahvalnost za sve čemu su nas naučile i na ljubavi koju nam nesebično pružaju. Ovo su najbolji filmovi o majkama!

Foto: IMDb

Kada je u pitanju sedma umetnost, postoje ostvarenja u kojima majke imaju epizodne uloge, ali i svetli primeri koji ih stavljaju na visoko mesto koje im pripada. Ukoliko su autori filma vešti u svom poslu, onda dobijamo ženske uloge za pamćenje, a mi smo se potrudili da u ovom tekstu izdvojimo neke od njih.

Udobno se smestite, proučite listu, a onda pronađite naslove koje niste odgledali i ispravite grešku, ili se prisetite onih upečatljivih koji vas sigurno nisu ostavili ravnodušnim. Krenimo…

1. Away We Go (2009)

U ovom dirljivom ostvarenju Sema Mendeza, budući roditelji, koje tumače Maja Rudolf i Džon Krasinski, pokušavaju da odaberu mesto gde će odgajati decu. Na tom putu prolaze kroz različite lokacije, sreću prijatelje, članove porodice i kolege, te stasavaju iz nesigurnih 30-godišnjaka u zrele osobe.

Ukoliko odlučite da odgledate ovaj film, očekuje vas jedna topla i čežnjiva priča o nadolazećem roditeljstvu i svim strahovima, frustracijama i radostima koje ono sa sobom nosi.

2. The Kids Are All Right (2010)

Dve majke su bolje od jedne poruka je porodične drame po scenariju Lise Holadenko. Džulijen Mur i Anet Bening igraju par čiji život se okreće naopačke kada njihova deca (Džoš Hačerson i Mija Vašikovska) otkriju ko je njihov biološki otac.

Reč je o donoru sperme koji nikada nije želeo da ih upozna. Kroz neprijatne večere, besmislene argumente i sredovečnu krizu spoznajemo značenje braka i majčinstva na moderan način.

3. Boyhood (2014)

Uloga razvedene žene koja sama odgaja dvoje dece glumici Patriši Arket donela je nagrade Oskar i Zlatni globus, kao i ugled u svetu filmske industrije. Reč je o ostvarenju Ričarda Linklejtera, čije snimanje je trajalo čak 12 godina.

Naravno u središtu pažnje je majka koja odoleva svim izazovima, i učestvuje u školovanju, raspolaže manjkom sredstava i prolazi kroz zlostavljanje. Mada nema uvek odgovore na pitanja koja je muče, uporno traga za njima.

4. 20th Century Women (2016)

Ovaj film snimljen je jednim delom po istinitoj priči reditelja Majka Milsa, i prati odrastanje tokom ʽ70-ih godina prošlog veka. Ponovo se u glavnoj ulozi našla Anet Bening, žena koja izdaje sobe u kući, pa su među stanarkama devojka koja se bavi fotografijom, u tumačenju Grete Gervig, i slobodoumna tinejdžerka, koju glumi El Faning. Okosnicu priče prati odrastanje sina vlasnice, Lukasa Džejda Zumana, u okruženju nesvakidašnjih žena oblikovanih feminističkim shvatanjima i protivrečnostima.

5. Lion (2016)

U pitanju je film snimljen po istinitim događajima, koji na uverljiv i setan način prikazuje život 5-godišnjaka koji se izgubio na železničkoj stanici. U početku ga tumači Sani Pavar, da bi kasnije ulogu preuzeo Dev Patel.

Dečak prolazi dugačak put od sirotišta do usvajanja od strane australijskog para (Nikol Kidman i Dejvid Venam). Nakon niza godina u neznanju i daleko od matične porodice, sada već mladić, kreće u potragu, koja donosi uzbudljivu i dirljivu završnicu, te zaključak da je majka nezamenjiva u životu pojedinca, bilo biološka ili usvojitelj.

6. Lady Bird (2016)

Ovaj film predstavlja odnos majke i ćerke, koje tumače Lori Metkalf i Serša Ronan, a koji je veoma sadržajan i uzbudljiv. Tako imamo priliku da vidimo njihov odlazak u šoping koji je praćen napetošću, rasprave u kolima, ali i scene u kojima jedna drugoj pokazuju i uzvraćaju ljubav i poštovanje.

Devojka pohađa završnu godinu srednje škole, a u pauzi od učenja i druženja uživa u aktivnostima kao što su: plakanje uz audio knjige, razgledanje kuća koje deluju nedostižno, ali i istraživanje sunčanog Sakramenta…

7. Tully (2018)

Neprospavane noći, usamljenost i postporođajne promene raspoloženja čine svakodnevicu majke troje dece, koju igra Šarliz Teron, sve do trenutka kada na vrata zakuca dadilja – Mekenzi Dejvis. Reč je o trećoj po redu saradnji reditelja Džejsona Rajtmana i scenaristkinje Dijablo Kodi.

Ono što ovaj film čini posebnim jeste to što je priča iskrena i predstavlja majčinstvo iz manje primamljivog ugla društvenih očekivanja, koje ova majka hrabro prevazilazi.