Ovo su najbolji ratni filmovi svih vremena

Ovo su najbolji ratni filmovi svih vremena

Rat je neizbežan deo ljudske istorije i razni sukobi su i odredili njen tok i mnoge administrativne podele. Ovo su najbolji ratni filmovi svih vremena!

Foto: IMDb

Kao nešto što ostaje u sećanju svih preživelih i što sa sobom nosi mnoga stradanja, rat je često inspirisao filmadžije i čini se da ne prestaje.

Filmovi sa ratnom tematikom često imaju vrlo upečatljiv efekat na publiku i neretko dobijaju mnoge nagrade, uključujući Oskara. Ova remek-dela urađena su iz mnogih perspektiva i fokusiraju se na drugačije aspekte rata i onih koji su u njima učestvovali.

To nije nešto što se obično gleda pre spavanja, ali nas uvek neobjašnjivo privlači da otkrijemo nove priče. U nastavku je deset filmova sa ratnom tematikom i najboljim ocenama na sajtu Rotten Tomatoes.

Platoon

Ovde se viđa nesvikidašnji prizor, a to je ozbiljna uloga Čarlija Šina, kao mladog vojnika i cilj filma je ispitivanje moralnih dilema sa kojima se vojnici u ratu suočavaju svakodnevno. Tematika je Vijetnamski rat, a film je po svom izlasku 1986. godine osvojio svet i dobio čak četiri Oskara. I danas se često pominje kao jedan od najvažnijih svog tipa.

1917

Samo jednim Oskarom manje nagrađen je ovaj epski film Sema Mendeza, smešten u period Prvog svetskog rata. Radnja prati dvojicu vojnika sa posebnom misijom, a napetost se drži od početka do kraja. Ono što je najupečatljivije jeste da je film snimljen tako da deluje kao da je u pitanju jedan jedini dvosatni kadar.

The Deer Hunter

Većina je videla čuvenu scenu sa „ruskim ruletom“, ali ovaj film ima toliko puno toga da ponudi da to nije ni deseti deo. Vremenski period je Vijetnamski rat i posebno trenutak nakon povratka za sve one koji kao da su psihički ostali na ratištu. Ispituje se njihovo ponašanje po završetku rata u jednom američkom gradiću. Osvojio čak 5 Oskara.

Saving Private Ryan

Možda i najgledaniji i najpoznatiji film sa ove liste, sa još jednom kultnom scenom, ovog puta je to savezničko iskrcavanje u Normandiji. Pratimo tim sa zadatkom da spasi poslednjeg preživelog sina žene koja ih je već izgubila četvoricu u ratu i prikazuje kako usred brutalnosti i neumoljivosti rata svaka mala greška može da bude kobna.

Dunkirk

Ovaj film se umesto uticaja rata na pojedinca fokusira na malo širi opseg i tako obuhvata nekoliko strana. Savezničke snage iz tri različite zemlje ujedinjavaju se kako bi napale Nemce kod Denkerka, a sve je prikazano i više nego uverljivo zahvaljujući odličnoj montaži i kadrovima koji traju baš koliko treba. Nolan briljira.

The Hurt Locker

Film koji je po pojavi doneo malo svežine u žanr, jer se radnja dešava u moderno vreme, tokom rata u Iraku, a fokus je na naredniku čiji je zadatak onesposobljavanje bombi. Rediteljka Ketrin Bigelou je oduševila sve fanove, a i kritičare, pa je ovaj film zaradio šest Oskara.

Schindler’s List

Holokaust je jedan od najmračnijih trenutaka ljudske istorije i potrebna je posebna pažnja kako bi se napravio dobar film sa tom tematikom. Stiven Spilberg je ovde odradio sjajan posao, u čemu mu je umnogome pomogao maestralni Lijam Nison, ali i svi ostali sporedni glumci. Dokazuje da i u najmračnijim trenucima postoji nada i ljudskost.

Hiroshima Mon Amour

Ovde je radnja smeštena u posleratni period i prati francusku glumicu koja snima antiratni film u Hirošimi, gde započinje aferu sa oženjenim Japancem sa kim baš i ne deli sveukupan pogled na svet. Film se bavi uticajem rata na sve one koji nisu u njemu učestvovali i koji nisu postali poznati u analima istorije.

Ran

I stari majstor Akira Kurosava oprobao se u pravljenju ratnog spektakla, i to više nego uspešno. Od nas, inspirisan Šekspirovim „Kraljem Lirom“, vodi u srednji vek gde pratimo starog vojskovođu koji želi da svoju moć preda naslednicima. Ispituje predstave o ljubavi, vernosti i moći kroz okretanje trojice sinova protiv oca.

Apocalypse Now

Osnova priče iz romana Džozefa Konrada, vrhunske role Marlona Branda, Martina Šina i Roberta Duvala i odlična režija Frensisa Forda Kopole čine ovaj film nezaobilaznom preporukom. Tema je ponovo Vijetnamski rat i prikazuje se sva njegova apsurdnost i praznoća u svim onima koji u njemu učestvuju.