Ovo su najbolji sportski dokumentarci!

Ovo su najbolji sportski dokumentarci!

Sport je idealna tema za dokumentarne filmove. On sadrži dramu i konflikt, prikazuje i dobre i loše strane ljudi, njihovu istrajnost i snagu duha, a kraj svakog meča ili sezone ima svoje pobednike i gubitnike. Ovo su najbolji sportski dokumentarci!

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Frederico Braga (@fredbragas) дана

Iz ovih razloga nimalo ne čudi da smo poslednjih meseci bili prikovani za ekrane uz "Poslednji ples", dokumentarac o slavnom košarkašu Majklu Džordanu i Čikago Bulsima tokom perioda u kome je on igrao za njih.

Ako ste uživali u deset epizoda Poslednjeg plesa, predlažemo vam da pogledate i neki od sledećih 5 sportskih dokumentaraca, koji spadaju u najbolja ostvarenja ovog žanra ikada.

Sena (2011)

Ovaj dokumentarac je posvećen čuvenom brazilskom vozaču Formule 1 Ajrtonu Seni. U njemu su korišćeni isključivo arhivski snimci koji prikazuju Senin život u žiži javnosti, njegov uspon do jednog od najboljih vozača Formule 1 svih vremena, a na kraju i najtragičniji dan u istoriji ovog sporta.

Free Solo (2018)

U dokumentarcu Free Solo, američki alpinista Aleks Honold pokušava da se popne uz stenu El Kapitan u Nacionalnom parku Josemiti. Njegov prijatelj Džimi Čin ga prati sa svojom kamerom u ovom nastojanju i beleži jednu od najinspirativnijih priča o ljudskoj istrajnosti.

Snovi pod obručima (1994)

Glavni protagonisti dokumentarca Snovi pod obručima su dva srednjoškolca iz Čikaga koja sanjaju da postanu košarkaške zvezde. Film traje gotovo tri sata i sniman je čak pet godina.

Pumping Iron (1977)

Pumping Iron je dokumentarac koji je svetu predstavio Arnolda Švarcenegera. Fokus filma je na Mister Olimpija takmičenju u bodibildingu 1975. godine.

Tajson (2008)

„Čelični Majk“ je otvorio dušu u ovom dokumentarcu o njegovom životu i sportskoj karijeri. Ne bi trebalo da ga propustite, čak i da niste veliki fan kontroverznog boksera.