Da li verujete u povratak onih koje volite?

Da li verujete u povratak onih koje volite?

Smešten u svet fantazije, film "Napred" prati dva brata vilenjaka, tinejdžera, koji se upuštaju u avanturu kako bi otkrili da li i dalje postoji magija.

Foto: Promo

"Priča je inspirisana mojim sopstvenim odnosom sa rođenim bratom i našom vezom s ocem koji je preminuo kada sam imao oko godinu dana", kaže režiser Den Skanlon.

"Oduvek nam je on bio misterija. Rođak nam je poslao njegov snimak kako govori samo dve reči: "Zdravo" i "Zbogom". Ali meni i mom bratu je to bila - magija.

"To je bila odskočna daska", nastavlja Skanlon. "Svi smo izgubili nekoga, a kada bi mogli da provedemo barem još jedan dan sa njom/njim - to bi bilo neverovatno uzbudljivo.

Znali smo da ako želimo da ispričamo tu priču, film moramo da postavimo u svet gde bismo mogli da imamo tu neverovatnu priliku."

Foto: Promo

Priča prati Ijana, vilenjaka koji je izgubio oca pre nego što se rodio. Nesiguran i introvertan, Ijan teži da bude samouveren i snažan - i siguran je da kada bi odrastao sa ocem to mogao da bude.

„Malo je stidljiv i nespretan“, kaže Skanlon. "I spojili smo ga s divljim i haotičnim starijim bratom, Barlijem, koji neprestano stvara probleme za Ijana. Barli želi da nauči svog mlađeg brata o životu, ali Ijan nije tačno siguran da Barli zna o čemu priča. "

Ijan na svoj 16. rođendan želi više nego ikad da bude bolji, hrabriji - baš poput njegovog oca. Kada majka uruči dečacima poklon koji je ostavio njihov pokojni otac - Ijan vidi priliku da konačno učini ono što je oduvek maštao: da dobije očev oslonac.

"Tata je ostavio pismo obojici zajedno sa misterioznom čarolijom, štapom i posebnim draguljem koji će im pružiti jedan dan s njim. Kada se tata razboleo, želeo je da pronađe način da vidi kako mu sinovi odrastaju."

Barli je odmah pristao, pošto je dugo bio ljubitelj istorije njihovog sveta i magije. Ali čarolija ne ide onako kako je planirano i dečaci nehotice unište dragulj koji im je otac ostavio pre završetka procesa.

"Završavaju se samo noge očeve koje su vrlo živahne", kaže Skanlon. "I imaju 24 sata da pronađu drugi dragulj i pokušaju u potpunosti da stvore svog oca pre nego što on zauvek nestane."

Braća prizivaju Barlijevo vozilo i kreću u avanturu koja će testirati njihov odnos. "Barli je proveo svoj život istražujuži, ali je Ijan taj koji je sposoban za magiju", kaže Kori Rae, producent filma. "Shvataju da su potrebni jedan drugom."

Foto: Promo

Zaplet ovog animiranog filma možda ne bi bio toliko privlačan da nije u pitanju naredno ostvarenje iz Pixar-ove kuhinje i da glasove glavnim junacima ne pozajmljuju planetarno popularni Kris Prat i Tom Holand. 

Takođe, film sadrži glasove Džulije Luis-Drajfus kao Lorel, mame glavnih junaka, Oktavija Spenser daje glas Mantikori, nekad žestokoj ratnici koja je izgubila borbeni duh, i Mel Rodriguez kao oficir Kolt Bronko, koji je osvojio Lorelino srce, ali koja još uvek radi na svojim sinovima. Lena Vejt daje glas službenici Spektri, Ali Vong pruža glas oficiru Goru, a Grej Grifin pozajmljuje glas Djudropu, vođi Piksi Dastersa. Trejsi Ulman daje glas vlasnici zalagaonice Greklin, i Vilmer Valderama izražava Gaktona, starog tatinog prijatelja koji deli priču sa Ijanom.

Foto: Promo

Supervizor priče Kelsi Man kaže da priča ima toliko toga da ponudi. "Uvek mi se sviđala ta ideja da provedem jedan dan sa nekim koga sam izgubio“, kaže on.

"Ko ne može da se poveže s tim? Ono što je toliko jedinstveno u filmu jeste da smo znali od samog početka ono što smo želeli da emotivno kažemo ovom pričom."

Kori Rae, producent filma, takođe je povezana sa pričom.

"Moja sestra me je zaista puno podržavala i brinula se o meni u teškom periodu kad sam bila u srednjoj školi", pa bih mogla da se povežem sa Ijanom i Barlijem na taj način. Stvarno smo ustanovili da su svi imali svoju ličnu vezu sa ovom pričom - neki, poput Dena, izgubili su roditelja dok su bili mali. Drugi su imali posebne odnose sa majkom ili sestrom. Mislim da je to zaista pomoglo da ova priča bude posebna."

„Napred“ se odlikuje dinamičnom muzikom višestruko nagrađivanih kompozitora Majkla Dena (dobitnik Oskara za „Pijev život“) i Džef Dena. I petostruka osvajačica nagrade Gremi Brendi Karlajl izvodi originalnu pesmu „Carried Me With You“, na odjavnoj špici. 

Foto: Promo

U odabranim bioskopima povodom DODATNIH 24 SATA MAGIJE moguće je prisustvovati specijalnim projekcijama 29. februara.

Film je sinhronizovan i na srpski jezik, Vladan Milić i Nikola Todorović pozajmljuju glasove Barliju i Ijanu, Vesna Stanković daje glas Lorel, Jasmina Avramović daje glas Mantikori, dok Boris Pingović izražava Kolta. Pored njih, tu si i Đurđina Radić, Dobrila Ilić, Maja Odžaklijevska i drugi.

Zvaničan start filma očekuje nas 5. marta u svim bioskopima širom zemlje.