Netfliks zabranjuje upotrebu duvana u serijama

Netfliks zabranjuje upotrebu duvana u serijama

Pušenje u seriji "Stranger Things" je dovelo do toga da Netfliks smanji upotrebu cigareta u budućim projektima.

 Foto: Imdb

Grupa protivnika pušenja "Truth Initiative" pobrojala je 262 primera korišćenja cigareta samo u drugoj sezoni ove popularne serije, što je porast od 44 odsto u odnosu na prvu sezonu, piše "Variety".

"Netfliks snažno podržava umetničko izražavanje. Takođe smo svesni da je pušenje štetno i da, ako je prikazano na ekranu, može negativno da utiče na mlade", izjavio je za "Variety" portparol Netfliksa i dodao da će upotreba duvana ubuduće uticati na starosnu oznaku koja se prikazuje na početku emitovanja serija i filmova. Jedini izuzetak od tog pravila će biti u slučajevima kada je upotreba duvana ključna zbog istorijskih razloga ili činjenica.

Organizacija "Truth Initiative" u izveštaju je zbog prekomerne upotrebe cigareta izdvojila i seriju "Modern family". "Sadržaj je postao nova reklama za duvan", izjavio je predsednik "Truth Initiative" Robin Koval.

Čak i u sadržaju koji je namenjen odraslima, potrošnja duvana će ubuduće verovatno biti manja, osim ako je to "bitno za kreativnu viziju umetnika ili zato što određuje karakter", prenosi "Variety".