Nišlija objavio 9 pravila za burek i postao hit na internetu

Nišlija objavio 9 pravila za burek i postao hit na internetu

Sa mesom, sa sirom, sa višnjama ili prazan, tek burek je širom Balkana jedan od omiljenijih delikatesa. Ipak, u nekim delovima naše zemlje, konkretno u Nišu, postoji poseban "pravilnik" kako se burek jede, pa i kako se služi.

Foto: Shutterstock

Nišlija, Hadži Miloš Stefanović, na Fejsbuku je napisao nekoliko zanimljivih činjenica o bureku, od kojih je sigurno najinteresantnija ona da je prvi burek u Srbiji napravljen 1498. godine u Nišu. Ipak, kroz post koji je sadržao devet tačaka, Miloš je na simpatičan način naveo devet pravila koje mora da ispuni dobar i kvalitetan burek, uz osvrt da na prvom mestu, mora da bude iz Niš(a).

Burek

1. Najpre, mora da bude iz NIŠ.

2. Da je iz male pekare, koja nije "fensi", najčešće sa periferije.

3. Vruć da bude "prsti da bride", zubi da "trnu".

4. Kupuje se samo na "četvrtinu", nikad na "gramažu".

5. Masan tolko, artiju da "probiva".

6. JEDE SE S' PRSTI, ISKLJUČIVO.

7. Uz njega ide ladan jogurt.

8. Vadi fleke kad se vraćaš u zoru, ako si se "ušljepao" u kafanu.

9. Prvi burek napravljen u Srbiji, je u Nišu, 1498.g.

P. S. Ako sam nešto ispustio, moj školski Deki Krstić, majstor za bureci, će dopuni - napisao je ovaj šaljivi Nišlija.

Njegov status je nasmejao mnoge, o čemu svedoči oko 900 lajkova, a podeljen je skoro 300 puta.

Izgleda da u trci sa delikatesima sa roštilja, italijanskom, pa i sve prisutnijom, kineskom hranom, burek i dalje odoleva i visoko se kotira na vrhu.

A sa čim vi najviše volite burek, sa sirom, mesom ili prazan?

Zatvoreno za komentare.