Novi blam "Slagalice" nasmejao Srbiju

Novi blam „Slagalice“ nasmejao Srbiju

Ko je preksinoć imao priliku da gleda popularni kviz Slagalica na RTS-u, nije ni slutio da se pred njegovim očima odvija u istom i smešna i tužna situacija.

 Foto: Youtube/Screenshot

Naime, prilikom igre Spojnice, takmičar je imao zadatak da spoji likove iz pesama Marka Kraljevića sa naslovom. I sve bi to bilo u redu, da se među svim tim likovima nije pojavilo i ime Vujović Matije, momka koji je pre 13 godina u Vikipedijin članak iz šale ubacio svoje ime kao naslov pesme "Marko Kraljević i Vujović Matija".

Ono što je možda još smešnije od pitanja jeste bio odgovor takmičara, koji je bio tačan.

 Foto: Youtube/Screenshot

Njegova šala je godinama odolevala na popularnom i da dodamo, nerelevantnom sajtu koji svi rado koriste i često se pozivaju na informacije sa njega, a koji može da uređuje gotovo svako ko poseduje internet i kompjuter.

Pretragom na internetu, utvrdili smo da je više njih naselo na Matijinu šalu, pa se tako na nekoliko sajtova i blogova može pronaći informacija o postojanju pesme "Marko Kraljević i Vujović Matija". Ono što ipak čudi jeste činjenica da niko, pa ni tim stručnjaka koji stoji iza pitanja koja se postavljaju takmičarima u Slagalici, nije pronašao ništa čudno u tome da spornu pesmu nikada nisu pročitali ni čuli, što je baš teško pošto se ciklus pesama o Marku Kraljeviću uči još u osnovnoj školi.

Svi smo ponekada naseli na neku "lažnu vest" ili na informaciju iz neproverenih izvora, ali, ako u timu imate eksperte koji svojim diplomama fakulteta i zvanjem garantuju kvalitet kviza renomea Slagalice, onda imamo problem, tačnije, tim stručnjaka koji stoji iza sastavljanja pitanja ima problem. Očigledno je da je odlaskom legendarne Milke Canić ovaj kviz izgubio ono najbitnije, ozbiljnost i kredibilitet.

Vikipedija je tu kada vam je za nešto potrebno opšte obaveštenje, ali nemojte nikada da je koristite u ozbiljne svrhe jer može se desiti da i vama prilikom pisanja naučnog rada ili zadatka za fakultet ili školu u rad zaluta neki Matija.

Zatvoreno za komentare.