10 najboljih filmova o zatvorima

10 najboljih filmova o zatvorima

Nekada je reč o mafiji i opakim zločinima, a nekada o nedužnim ljudima i nepravednim osudama. Ipak, u oba slučaja reč je o ostvarenjima koja obiluju napetošću i uzbuđenjem. To je razlog zbog kojeg obožavamo filmove o zatvorima.

Foto: Escape from Alcatraz 

Predstavljamo vam deset najboljih ostvarenja na ovu temu.

Bekstvo iz Šošenka / The Shawshank Redemption (1994)

Ovaj američki film u režiji Frenka Darabonta snimljen je po romanu Stivena Kinga. Govori o čoveku koji je nepravedno osuđen na doživotnu robiju. Glavne uloge igraju Tim Robins i Morgan Friman. Prema mišljenju korisnika najveće baze filmova IMBD, “Bekstvo iz Šošenka” je najbolji film svih vremena.

Bekstvo iz Alkatraza / Escape from Alcatraz (1979)

Kultni film Dona Sigela nastao je prema istinitoj priči o grupi kriminalaca koji su pokušali da pobegnu iz najozloglašenijeg zatvora na svetu. Glavnu ulogu u toj akcionoj drami iz 1979. godine igra slavni Klint Istvud.

Loši Momci / Bad Boys (1983)

Ovo filmsko ostvarenje iz 1983. godine u središte pažnje stavlja pitanje odnosa između maloletničke delikvencije i ozbiljnog kriminala. Priča govori o šesnaestogodišnjaku koji usled teških porodičnih okolnosti od maloletnog prestupnika postaje kriminalac i završava u zatvoru. Glavnu ulogu igra jedan od najcenjenijih glumaca današnjice – Šon Pen.

Zelena Milja / The Green Mile (1999)

U ovoj dirljivoj drami, napisanoj po romanu Stivena Kinga, prikazuju se poslednji dani zatvorenika koji čekaju izvršenje smrtne kazne. Među grotesknim, bolesnim umovima nalazi se i jedno potpuno čudesno biće – zatvorenik sa isceliteljskim moćima. Glavne uloge igraju Tom Henks i Majkl Dankan.

Papilon / Papillon (1973)

Kao predložak za ovaj film poslužila je knjiga jednog francuskog osuđenika, u kojoj se nalaze detaljni opisi stalnih nastojanja da pobegne iz zloglasnog francuskog zatvora. U glavnoj ulozi rediteljskog ostvarenja Frenklina Šafnera našao se slavni Stiv Mekvin. Ova drama sa elementima biografije i avanture smatra se jednim od najskupljih filmova snimljenih 70-ih godina.

Ptičar iz Alkatraza / Birdman of Alcatraz (1962)

Priča o osuđeniku za dvostruko ubistvo, čoveku koji je kažnjen na doživotnu samicu, a koji će usled svoje tragične subine pronaći smisao svog života u proučavanju ptica. Bert Lankaster tumači lik Roberta Strauda, glavnog junaka ovog zatvorskog filma iz 1962. godine.

Američka istorija X / American History X (1998)

Kultni film Tonija Keja iz 1998. godine govori o subkulturi neonacista i skinhedsa u Americi. To je film o ideologiji i rasizmu. Glavne uloge tumače Edvard Norton i Edvard Furlong.

Lovac na jelene / The Deer Hunter (1978)

Jedan od najuspešnijih filmova svih vremena okupio je sjajnu glumačku postavu: Roberta de Nira, Kristofera Vokena, Meril Strip. Ova ratna drama ispričana je u tri čina, a jedan od najuzbudljivijih momenata je kada tri zarobljenika igraju ruski rulet kako bi zabavili Vijetnamce. Od ukupno devet nominacija, film je osvojio pet “Oskara”.

Mrtav čovek hoda / Dead Man Walking (1995)

Ovaj višeslojan film bavi se temom smrtne kazne. U fokusu je odnos između časne sestre koju tumači Suzan Sarandon i osuđenika na smrt koga igra Šon Pen. Režiju i scenario popisuje Tim Robins, a film je nominovan za četiri “Oskara”. Suzan Sarandon je osvojila "Oskara" za ulogu sestre Helen.

Ponoćni ekspres / Midnight Express (1978)

Scenario za ovo delo reditelja Alana Parkera napisao je slavni Oliver Stoun. Priča je nastala po istinitom događaju i prati život Amerikanca koji završava u turskom zatvoru. Kazna zbog posedovanja hašiša sa tri biva preinačena na 30 godina, što postaje inicijalna kapisla za planiranje bega.