Ovi filmovi će biti srpski kandidati za Oskara

Ovi filmovi će biti srpski kandidati za Oskara

"Večernje novosti" saznaju da su srpski kandidati za Oskara četiri ostvarenja. U pitanju su "Kralj Petar Prvi", "Delirijum tremens", "Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali" i "Reži", koji ispunjavaju formalne uslove da budu prihvaćeni što znači da većinsko učešće u autorskoj i glumačkoj ekipi imaju ljudi sa srpskim državljanstvom ili prebivalištem u našoj zemlji.

Foto: IMDb

"Kralj Petar Prvi" ima i sedam dana bioskopskog prikazivanja, dok "Delirijum tremens" ima potpisan ugovor sa bioskopom i očekuje se da će taj neophodni uslov ispuniti do 20. septembra.

Uskoro se očekuje zasedanje komisije koja, po novim pravilima Američke filmske akademije, čine 24 člana čija su imena dostavljena Amerikancima pre raspisivanja konkursa. Kandidat se bira većinom glasova.

Istorijski spektakl "Kralj Petar Prvi" Petra Ristovskog govori o početku Prvog svetskog rata, i naslovnu ulogu tumači Lazar Ristovski. "Delirijum tremens" Gorana Markovića priča je o slavnom glumcu koji, uz pomoć alkohola, pokušava da izdrži pritisak života i rada, a u glavnoj ulozi je Tihomir Stanić.

"Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali" Gorana Radovanovića je dokumentarac, jer i oni odnedavno mogu da budu kandidati, i svojevrsna je analiza titoizma, zasnovana na audio-trakama javne rasprave o Makavejevom filmu "Misterije organizma" u novosadskoj Areni 1971. godine.

"Reži"Koste Đorđevića je film o jednom danu u životu tinejdžerke.

"Novosti" primećuju da domaći autori "preskaču" kandidaturu, pa tako među kandidatima nema "Šavova", "Pijavice", "Zaspanke za vojnike" i drugih.