Filmovi zabranjeni mlađima od 18 godina

Filmovi zabranjeni mlađima od 18 godina

Ponekad je zaista dobro biti stariji od 18 godina, odnosno biti punoletan. Zapravo, u Srbiji će vas malo ko sprečiti da gledate film koji nije namenjen vašem uzrastu, ali u inostranstvu kada nešto nije za vaš uzrast, kada prikazuje scene nasilja ili seksa previše otvoreno, dobija oznaku X, a sa takvim simbolom – zna se i kad može i ko može!

Foto: Pexels

Ako ste punoletni, nastavite sa čitanjem ovog teksta i proverite da li ste neki od ovih filmova propustili.

Delinkventi / Kids (1995)

Ovaj film kod nas je preveden kao Delikventi. Američka drama koja prati život mlađih tinejdžera, u siromašnim četvrtima Njujorka teško može da se izori sa svetom u kojem živi i odrasta – nasilje, maloletnička delikvencija, rano stupanje u nezaštićene seksualne odnose samo su neke od tema koje film odlično obrađuje.

Zli poručnik / Bad Lieutenant (1992)

Ko bi još mogao da zaboravi fantastičnog Harvija Kajtela kao zlog poručnika? Korumpirani njujorški policajac ogrezao je u grehu, a pokušava da otkrije istinsko značenje reči oproštaj i sve to u svojevrsnoj neo-noir atmosferi!

Poslednji tango u Parizu / Last Tango in Paris (1972)

Opšte mesto u poznavanju značajnih filmova i dela iz korpusa stvaralaštva Bernarda Bertolučija. Poslednji tango u Parizu bio je te 1972. veliki hit koji je Marlonu Brandu pojačao mačo efekat, ali je zato sudbinu i život mlađane Marije Šnajder sasvim povukao na dno…

Sudar / Crash (1996)

Šta imaju zajedničko teške saobraćajne nesreće i seksualni čin? Kanadsko-britanski erotski triler iz 1996. godine urađen prema scenariju Dejvida Kronenberga, po pojavljivanju otvorio je mnoštvo pitanja na koja su traženi odgovori a među njima jedno i verovatno najupečatljivije bilo je – gde prestaju erotski nagoni, a počinje nasilje?

Ljubičasti flamingosi / Pink Flamingos (1972)

Nikada niste, niti ćete gledati film kakav je ovaj. On je bizaran, nesvakidašnji, bolestan, smatraju mnogi. On pomera granice očekivanog, on je šaren i uzbudljiv i verovatno, tužna je istina, čak i realističan. 

Plava je najtoplija boja / Blue Is the Warmest Color (2013)

Francuska romantična drama, koja je 2013. na Filmskom festivalu u Kanu dobila čak dve Zlatne palme – jedna je bila za najbolji film, a druga za glavnu glumicu Leu Sejdu. Za sve koji se traže, ili žele da budu pronađeni, da budu slobodni i samo svoji!

Sram / Shame (2011)

Reč je o britanskoj erotskoj drami, snimljenoj 2011. godine i koja je prema zvaničnoj kritici sam vrhunac u dosadašnjoj glumačkoj karijeri Majkla Fasbendera, koji igra Brendona, uspešnog Njujorčanina koji ima ogromne seksualne apetite. Film je svojevremeno u bioskope dovodio mnogo ljudi zainteresovanih da vide upečatljive i vrlo eksplicitne scene seksa!

Požuda, oprez / Lust, Caution (2007)

Erotski triler koji je u Kini morao biti podrobno pregledan i iz kojeg su samo za to tržište izbačene mnogobrojne scene seksa, zbog čega je sam režiser naknadno tvrdio da su kineski mediji skandalizovali određene scene iz njegovog filma. Inače je snimljen za 100 sati u toku 11 dana, a snimanje je bilo zatvorenog tipa!

Kuvar, lopov, njegova žena i njen ljubavnik / The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover (1989)

Uzimajući u obzir da film, prema rečima cenzorskog tima, sadrži previše scena eksplicitnog erotskog sadržaja, režiser je mogao da se složi sa oznakom X ili da zauvek zaboravi na prikazivanje svog mezimca iz davne 1989. godine. Mnogo leševa, malo gurmanskih čarolija i jedan ljubavni trougao, očito su zadali svima dosta muka…

Dekadencija Tokija / Tokyo Decadence (1992)

Teško bismo za ovakav film mogli da kažemo da je u njemu erotika bila razlog što se našao u grupi "zabranjenih za mlađe od 18 godina". Istina je da Aini klijenti od nje očekuju da im ispunjava različite seksualne fantazije, ali ovo je pre svega priča o dehumanizovanom društvu, o mraku u kojem se baš nigde ne nazire trag svetlosti – o usamljenosti, na kraju, i na početku!