Ovo su najskuplje TV serije svih vremena!

Ovo su najskuplje TV serije svih vremena!

Budžeti kojim raspolažu TV serije opasno su se približili filmskim, baš kao i honorari glavnih zvezda. Prilično neobičan preokret jer je televizija, u glumačkom, ali i produkcijskom smislu, u prošlom veku bila sinonim za nešto manje vredno ili kvalitetno od filma.

Foto: Netflix

A onda je došao 21. vek, sa njim i basnoslovni budžeti od kojih su neki dovoljno veliki za televizijske anale, a Digital Spy donosi popis najrastrošnijih - ali ne nužno i najuspešnijih. 

9) "Osmo čulo" ("Sense8")

Ova serija je imala veliku vojsku obožavatelja, ali po mišljenju šefova Netflixa, ipak nedovoljno veliku da je održi u životu. Koštala je nešto manje od devet miliona dolara po epizodi, a uspela je da preživi dve sezone.

8) "Marco Polo"

Ambiciozna istorijska drama koštala je Netflix 9 miliona dolara po epizodi, a u dve sezone snimanja ukupni trošak se popeo na neverovatnih 200 miliona dolara. Inače, to je jedan je od poslednjih projekata zloglasnog Harvija Vajnstina, koji se nakon propasti preskupe i negledane serije suočio s optužbama za seksualno uznemiravanje.

7) "Rim" ("Rome")

Iako je u početku bila veliki hit, serija "Rome" u 22 je epizode ozbiljno potonula na listi najgledanijih. Umesto publike, obožavali su je kritičari pa je ukinuta nakon dve sezone, a HBO je odahnuo jer je devet miliona dolara po epizodi loše gledane serije previše čak i za najveće televizijske sanjare.

6) "Prijatelji" ("Friends")

U svojoj desetoj i poslednjoj sezoni, glavna postava legendarnih "Prijatelja" uspela je da se izbori za honorar od milion dolara po epizodi. To je, dakle, već šest miliuna za glumce 25-minutne humoristične serije, a kad tome dodate ostale TV troškove, imate račun od 10 miliona dolara po epizodi.

5) "The Get Down"

Muzička ekstravaganca Baza Lurmana koštala je Netflix 11 miliona dolara po epizodi, ali nije opravdala očekivanja pa je ukinuta nakon samo jedne sezone, odnosno jedanaest epizoda.

4) "Braća po oružju" ("Band of Brothers")

Sve čega se dohvati Stiven Spilberg tradicionalno probija budžete, pa tako i njegova epska ratna serija o završetku Drugog svetskog rata u produkciji HBO-a. Kostimi, velika glumačka postava i snimanje na lokacijama u Evropi doveli su ovaj projekat do 12,5 miliona dolara po jednoj epizodi.

3) "Urgentni centar" ("ER")

Nekada najpopularnija serija o doktorima nije imala istorijsku scenografiju i puno specijalnih efekata, ali je zato imala tada najskupljeg TV glumca na svetu, Džordža Klunija. NBC je svaku epizodu u vreme njegove najveće doktorske slave plaćao oko 13 miliona dolara.

2) "Kruna" ("The Crown")

Nije baš jeftino uverljivo imitirati raskošan život britanskih kraljeva i kraljica, a kad tome dodate i velik broj likova (odnosno izdašnih glumačkih honorara), dobijete još jednog rekordera. Netflixova istorijska drama košta oko 13 miliona dolara po epizodi, odnosno 130 miliona po sezoni.

1) "Igra prestola" ("Game of Thrones")

U šestoj sezoni megapopularne HBO-ove serije trošak jedne epizode narastao je na više od 10 miliona dolara. Iako se broj epizoda u sedmoj i osmoj sezoni smanjio, budžet za sezonu je ostao isti, što bi značilo da su epizode postale još skuplje, da bi u poslednjoj sezoni trošak samo jedne epizode narastao na neverovatnih 15 miliona dolara. Milioni obožavatelja se slažu - vredelo je svaku paru.