Najpopularnije priče sa Fejsbuka koje nisu istinite

Najpopularnije priče sa Fejsbuka koje nisu istinite

Odlazeća 2017. godina bila je burna. Smenjivale su se vesti koje su nas obradovale, one koje su nam presele, a ne bi bilo fer da se ne osvrnemo i na one na koje su mase – nasele. 

Za vas izdvajamo priče sa društvenih mreža koje će vam još jednom pokazati kako su probali da vas pređu u godini u kojoj je jedna od  glavnih vesti – da moramo da se pazimo onih lažnih.
 
Pred vama su neverovatno lajkovane i nepobitno lažne vesti koje su obeležile 2017. godinu.

 Uplakani doktor uopšte nije doktor 

"Danas sam porodio jednu trudnicu. Bio je to najtužniji dan u mom životu", bio je naslov koji je kružio po većini portala u regionu. Za Fejsbuk stranice u Srbiji doktor je bio Srbin, za one u Bosni Bosanac. Postojao je samo jedan veliki problem.

Čovek niti je bio doktor, niti je porodio trudnicu, a ko zna da li je na Balkanu bio u životu. Sajt sa koje je priča došla ima navedene kontakt informacije u Kaliforniji, registrovan kod vlasnika u Nigeriji. Nijednog podatka osim fotografije u tom potresnom postu nije bilo.

Upravo jer nisu bili tačni što je uskoro raskrinkao i sam autor slike, Ozge Metin, turski fotograf koji je otkrio da je na slici ponosni otac jedne Turkinje u trenutku kada je saznao da je njegova supruga rodila zdravu bebu.

https://www.instagram.com/p/BYphKtphUgS/?taken-by=ozgemetinphotography

Dirljiva priča o pekari i reš pečena laž

Doktor Vladimir Đurić je šampion dirljivih priča na Fejsbuku koji je pošteno priznao da one nekada zvuče previše lepo da bi bile istinite, upravo jer i nisu uvek istinite. Tako je njegova priča o studentkinji koja plemenito postupa u poznatoj pekari imala preko 25.000 lajkova i 3.000 deljenja, a ni mrvicu istine.

https://www.facebook.com/drvladimirdjuric/posts/1542100642764768

Priča o drugovima iz srednje škole i Srbija koja je pala na popravnom

Još jedna Đurićeva priča na koju je, sudeći po lajkovima, naselo najmanje 11.000 ljudi je priča o prijateljima iz srednje škole koji obilaze svog obolelog druga u psihijatrijskoj ustanovi. Priča je bez sumnje lepo napisana i vrlo dirljiva, čovek prosto poželi da je tačna, samo što – nije. Sam autor je priznao da je taj status "istinit kao provincijalka u Balaševićevoj pesmi", a javnosti je ostalo da zapamti da Đurić možda hoće da inspiriše, ali ne i da informiše.

https://www.facebook.com/drvladimirdjuric/posts/1726349061006591

"Priče iz busa" ili – kako je prevara ušla na prednja vrata

Neprevaziđene lažne priče su one – neproverljive. Jedna forma je toliko postala popularna da je možemo svrstati u fenomen "priča iz autobusa". Zvuči moguće, piše se brzo, a proverava se skoro nikako. Tako je jedan tviteraš koristio ovu internet formulu u političke svrhe sve dok se nije toliko zaneo da je uhvaćen u laži. Iskusni internet korisnici su postali vični u otkrivanju ovakvih mamaca pa su im u duhu digitalnog doba nalepili kratku i preciznu etiketu #nijesedesilo.

https://twitter.com/Stefansparavalo/status/914950783363317760?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.blic.rs%2Fvesti%2Fdrustvo%2Fnijesedesilo-ove-price-sa-fejsbuka-i-tvitera-ste-lajkovali-na-desetine-hiljada-puta-a%2Fm4375l6

"Dva mesara, ista baba"

U laži su kratke noge, posebno kada se lažovi ne koordinišu pa tako kradu jedni od drugih dok neko ne shvati da mu prodaju bajatu priču. Posebno je interesantno kada bi neki novi lažov da bude i lopov pa je još "osveži". Upravo to je odalo dva korisnika koji su iskoristili potresnu priču o dobroćudnom mesaru i samleli sopstvenu verodostojnost.

https://twitter.com/homerhsimpson/status/911934313884717056?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.blic.rs%2Fvesti%2Fdrustvo%2Fnijesedesilo-ove-price-sa-fejsbuka-i-tvitera-ste-lajkovali-na-desetine-hiljada-puta-a%2Fm4375l6

Kako je Fabricio Brambilja postao najomraženiji lik u Srbiji

Neko je u nekom trenutku odlučio da iskoristi sliku i identitet nesrećnog Fabricia Brabilje i da upozori Srbe da će im ovaj haker, ukoliko prihvate njegov zahtev za prijateljstvo, ukrasti profil, smrsiti konce i naneti nepojmljivo zlo.

Upozorenja su se toliko delila da su na kraju stigla i do nesrećnog Fabricija koji je najobičniji umetnik u Bolonji i nije ni znao da je preko noći postao najomraženiji lik na društvenoj mreži. Kako je Srbija bila samo deo ove internacionalne prevare čovek je počeo da prima pretnje smrću i na kraju se skoro potpuno povukao sa društvenih mreža.

 

Izvor: Blic

Zatvoreno za komentare.