Parazit - film godine koji sjajno opisuje društvenu nejednakost

Parazit – film godine koji sjajno opisuje društvenu nejednakost

Parazit, film južnokorejskog reditelja i scenariste Bonga Jon-Hoa, osvojio je Oskare za najbolji film i najbolji strani film, ali i za režiju i izvorni scenario. Time je postao prvi film u istoriji sa dve nagrade za najbolji film.

Foto: IMDb

Publika u Kanu mu je pljeskala osam minuta bez prekida, a žiri mu je jednoglasno dodelio Zlatnu palmu. Meksički reditelj Alehandro Gonzalez Injaritu, koji je predsedao žirijem, kasnije je rekao da su mu nagradu dodelili gotovo iste sekunde kad su film pogledali.

Parazit je nepredvidljiv, a nosi snažnu poruku o nejednakosti u raspodeli bogatstva. Film je o relativnosti klase, i o tome kako razlike između gornje, srednje i niže klase često dovode do toga da oni na dnu često gaze jedni po drugima kako bi se društveno uspeli.

Oni s novcem ipak žive nesvesni toga kako izgledaju životi onih ispod njih, a ta ravnodušnost nosi svoju cenu.

Film pruža pogled u klasne podele, a zbog njegovih nepredvidljivih zapleta odgledaćete ga bez obzira znate li ili ne išta o njegovoj radnji, piše Insider. Sve što biste trebali da znate je da počinje s tinejdžerom Ki-Voom, koji falsifikuje univerzitetsku diplomu kako bi se zaposlio kao nastavnik ćerke iz bogate porodice.

Ako film niste gledali, bolje je da ne čitate dalje jer se otkrivaju neki detalji s početka njegove radnje.

Parazit počinje u podrumskom stanu porodice Kim, s prozorima koji jedva vire iznad zemlje. Takvi suterenski stanovi karakteristični su za korejska urbana područja poput Seula, a iako je dom Kimovih ispod zemlje, oni i dalje žele da veruju da su iznad nje.

Njihov stan je na rubu prihvatljivog i odražava stanje te porodice - zlobno, ali puno nade. Dok Ki-Voo lovi tuđi wi-fi signal, njegova porodica slaže kutije za picu kako bi nešto zaradili. 

Cela porodica potom se infiltrira u kuću bogate porodice Park, a u početku je zabavno posmatrati kako glumi da se jedva poznaju. Potom dolazi do zapleta, a priča o dva doma na različitim delovima društvene lestvice dobija treći element.

Prva domaćica Parkovih se vraća i otkriva da njen muž živi u bunkeru ispod imanja. Kad zatraži pomoć majke Kimovih u nastavku skrivanja, ova to s gnušanjem odbija jer smatra da se ne može upoređivati s onima koji žive od ostataka bogate porodice.

Nakon toga počinje bitka dve porodice za više mesto na društvenoj skali.

Jedino što se filmu moglo zameriti je trajanje od dva sata i 12 minuta, oni koji su ga pogledali tvrde da se isplatilo na kraju.

Bong Jon-Ho snimio je tokom godina nekoliko od publike i kritičara hvaljenih filmova, poput Showpiercer-a s Krisom Evansom i Tildom Svinton i Okja u kojem takođe glumi Svintonova.

Jedan je od trenutno najboljih scenarista i reditelja u Holivudu, a njegov stil kombinuje humor, srčanost, uzbuđenje i upečatljivu satiru.