Pitanje za 5. razred đaci rešavaju bez problema

Pitanje za 5. razred đaci rešavaju bez problema

Na međunarodnom takmičenju Dabar iz računarske i informatičke pismenosti za učenike osnovnih i srednjih škola pojavio se jedan neobičan zadatak, koji možda neki učenici i umeju da reše, ali je odrasle prilično namučilo.

Photo:Pixabay

Ovaj logički zadatak konkretno je namenjen đacima petog i šestog razreda, ali nije bilo lako ni mnogim zrelim i obrazovanim ljudima da dođu do tačnog rešenja.

Pokušajte vi da odgonetnete ispravan ishod.

"Tata dabar i njegova dva mladunca žele da pređu potok, a da se pri tome ne pokvase. Koriste čamac koji može da prenese do 100 kilograma. Tata dabar ima 100 kilograma, a svaki od mladunaca po 50. Prilikom svake vožnje u čamcu mora da bude bar jedan dabar. Koliko vožnji čamcem moraju da ponove da bi svi prešli na drugu stranu?"

 Photo: Facebook/Takmičenje "Dabar"

Rešenje: 

Tačan odgovor je pet puta. Logika je sledeća: prvo će čamcem preći oba mladunca (prva vožnja), zatim će jedan od njih vratiti čamac tati dabru (druga vožnja), tata dabar će preći potok (treća vožnja), pa će se drugo mladunče vratiti čamcem po njega (četvrta vožnja), te će se u poslednjoj vožnji obojica pridružiti tati dabru (peta vožnja).

Zatvoreno za komentare.