Profesor Baltazar: Priča o najpoznatijem jugoslovenskom crtanom filmu

Profesor Baltazar: Priča o najpoznatijem jugoslovenskom crtanom filmu

Kad bi se čula uvodna melodija crtanog filma "Profesor Baltazar" klinci iz cele Jugoslavije bi kao hipnotisani potrčali ka crno-belim TV prijemnicima da pogledaju svoj omiljeni serijal.

Foto: Youtube screenshot

Priča o simpatičnom naučniku, koji uz pomoć komplikovane mašine rešava probleme žitelja Baltazar grada, osvojila je simpatije publike ubrzo pošto je premijerno prikazana krajem 60-ih. Osim u Jugoslaviji, crtani je bio veoma popularan u još 30-ak zemalja širom sveta poput Portugalije, Irana, Holandije, Danske, Indonezije…

Foto: Youtube screenshot

Lik profesora nacrtao je zagrebački animator Zlatko Grgić, koji je 1979. Bio nominovan za Oskara u kategoriji Najbolji animirani film.

Foto: Youtube screenshot

Kum crtanom liku bio je Pavao Štalter, dok je za naraciju bio zadužen Zlatko Crnković. Svima dobru znanu muziku komponovao je Tomica Simović.

Grgić je Baltazara uradio u produkciji Zagreb filma, iako se krajem 60-ih, baš u vreme nastanka legendarnog crtaća, odselio u Kanadu. Jedan od najreprezentativnijih autora čuvene zagrebačke škole animiranog filma preminuo je 1988. u 57. godini života.