Pronađen nastavak romana „Paklena pomorandža“!

Nastavak kultnog romana „Paklena pomorandža” (“A Clockwork Orange”), nedavno je pronađen u arhivi pisca Entonija Bardžisa (Anthony Burgess).

 Foto: imdb

Delo pod nazivom “Pakleno stanje” u okviru 200 stranica razmatra stanje savremenog čoveka i posledice uticaja tehnologije na čovečanstvo, te produbljuje diskusiju o temama iz “Paklene pomorandže”. Čuveni roman iz 1962. godine, distopijska je satira koja tematizuje nastojanje države da “izleči” tinejdžera delinkventa, dok njegov nastavak predstavlja “delimično filozofski osvrt, a delimično autobiografiju”.

“Te 1945. godine kada sam se vratio iz vojske, čuo sam 80-godišnjaka u londonskom pabu kako kaže da je neko ‘izopačen kao paklena pomorandža’. Reč ‘izopačen’ je označavala ‘lud’. Gotovo 20 godina sam želeo da je iskoristim kao naslov za nešto. To je bio tradicionalni izraz za označavanje rada koji je kombinovao bavljenje tradicijom i bizarnu tehniku”, objasnio je Bardžis.

U oviru ovog rukopisa, Bardžis se osvrće i na kontroverzu koju je pokrenula filmska adaptacija “Paklene pomorandže” iz 1972. godine. Naime, ovaj sada već kultni film čiju režiju je potpisao Stenli Kjubrik (Stanley Kubrick), svojevremeno je poslužio kao inspiracija za zločine, zbog čega je u Velikoj Britaniji bio zabranjen sve do Kjubrikove smrti 1999. godine.

“Ovaj izvanredni i do sada neobjavljeni nastavak ‘Paklene pomorandže’ otkriva nove stvari o Bardžisu, Kjubriku i kontroverzi koja prati čuveni roman”, rekao je profesor Endru Bizvel (Andrew Biswell), direktor Bardžis fondacije.

Bizvel je pojasno da je autor ovaj rukopis odbacio shvativši kako je “on zapravo romanopisac, a ne filozof”.

“Pakleno stanje” je pronađeno među papirima u Bardžisovoj kući u Braćijanu, blizu Rima. Kada je kuća prodata posle smrti pisca 1993. godine, arhiva je prebačena u Mančester, gdje se Međunarodna fondacija “Entoni Bardžis” bavi njenom katalogizacijom.

Pročitaj još